Skip to main content

Posts

Showing posts from August 8, 2012

BERSIH 3.0: Minta SOP media isyarat Ketua Polis Negara akui rakyat diganasi?

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar meminta rartawan dan pengamal media memberi cadangan prosedur operasi standard (SOP) supaya insiden polis polis bertindak ganas ke atas mereka sebagaimana dalam perhimpunan aman Bersih 3.0 berhampiran Dataran Merdeka, Kuala Lumpur pada 28 April lepas tidak berulang.

Beliau berkata, cadangan untuk menyediakan SOP itu diperlukan dalam tempoh sebulan dari sekarang.

"Polis dan media perlu bersama membincangkan perkara ini dan media boleh datang dan beri beberapa cadangan kepada kami kerana polis mahu dengar daripada wartawan sendiri.

"Saya rasa ini yang terbaik kerana anda berada di lokasi, melihat sendiri apa sebenarnya yang berlaku dalam sesuatu perhimpunan dan saya harap media dapat memberi cadangan dalam menangani perkara ini," kata beliau semalam.

Bersih 3.0: Umno punca polis zalim, bukan sebab Sunni-Syi'ah

1. Aliran Sunni dan Syiah lahir sejak zaman Sahabat lagi. Kedua-dua mazhab ini mempunyai manhaj tersendiri yang saling berbeza.

2. Salah satu perbezaan pada kedua-dua manhaj ini adalah dari segi sumber hukum syarak.

3. Sumber hukum syarak dalam Sunni umumnya ada empat. Dua daripadanya adalah bersifat qat'i, iaitu al-Quran dan al-Hadith. Dua lagi, Ijmak dan Qiyas. Semua ketetapan hukum termasuk perihal keimanan dan kekufuran seseorang adalah berdasarkan pada keempat-empat sumber hukum di atas.

4. Mengenai perbalahan siasah yang begitu tajam sejak zaman Khalifah Uthman al-Affan sehinggalah selepas zaman Khalifah Ali bin Abi Talib karramaLlahuwajhah, ulamak Sunni tidak pernah mengkafirkan mana-mana Sahabat r.a.hum.

5. Firman Allah s.w.t yang bermaksud, "...Allah redha kepada mereka dan mereka pun redha kepada Allah..." (al-Quran, 9:100)

6. Ulama Sunni berpendapat, "Kullu sohabah 'udul" (baca: Semua Sahabat Rasulullah s.a.w dipelihara keadilan mereka) sama…