Skip to main content

Posts

Showing posts from March 20, 2013

Ahli Kristian jadikan Umno bukan parti Melayu lagi :Veteran DAP

KiRA-KiRA 3.2 juta ahli Umno bukan semuanya mengamalkan Islam secara benar, malah, ada di antara pemimpin parti itu didedah bukan beragama Islam serta bukan Melayu.

Justeru, Veteran DAP, Zulkifli Mohd. Noor berkata, pemimpin parti itu tidak layak memaksa orang Melayu hatta orang Islam untuk menyokong mereka sempena Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

"Menganggap Umno sebagai satu-satunya parti Melayu adalah retorik kerana parti itu turut membuka keahlian kepada Siam dan beberapa etnik bukan Melayu di Sabah dan Sarawak.

"Kristian pun ada...bukan semua ahli Umno beragama Islam...mengapa parti itu cuba menimbulkan kebencian politik semasa rakyat sama ada membabitkan ahli politik Islam atau bukan Islam," tegas beliau dalam satu wawancara tengah hari tadi di George Town.

Bekas Naib Pengerusi DAP Kebangsaan itu bagaimanapun tidak menyebut dengan lebih lanjut mengenai hal itu.

Pun begitu, beberapa blog pada Mac tahun lepas pernah mendedahkan, Ketua UMNO Bahagian Penampang,…

'DAP Melayu' pelan kontigensi hadapi Umno di PRU13

Umno Pulau Pinang didedah fokus merampas kerusi DUN Penanti, Permatang Pasir, Batu Maung dan Sungai Bakap sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) demi memastikan DAP yang dijangka kekal memenangi di 19 kurusi tradasinya itu akan tetap gagal menubuh sekali lagi Kerajaan Negeri kelak disebabkan tiada calon Melayu dari Pakatan Rakyat negeri menang.

Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP), Rahmad Isahak (gambar) mencadangkan, DAP supaya memberi laluan kepada Melayu untuk bertanding di dua atau tiga kerusi tradisi parti masa depan itu sebagai pelan kontingensi.

"19 kerusi (DAP) ini perlu mencerminkan kepelbagaian bangsa. Melayu wajib bertanding dan menang di dua (atau) tiga kerusi tradisi DAP bagi menggagalkan rancangan Umno sekarang," ujar beliau  petang tadi di Hotel Treders, George Town.

Beliau bagaimanapun tidak menyebut secara terperinci mengenai kerusi-kerusi DUN sasaran yang wajar diwakili "DAP Melayu".

Cakap-cakap politik ini diluahkan semasa Zairil Khir Jo…

KMPP: Segera selesai 947 rumah terbengkalai Umno!

UMNO Pulau Pinang sekali lagi dinasihat supaya mencari kaedah menyelesaikan projek terbengkalai di Teluk Kumbar yang membabitkan 947 rumah kos rendah.

Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP), Rahmad Isahak tengah hari tadi berkata, langkah pembangkang Pulau Pinang menuduh pentadbiran Kerajaan Negeri sekarang langsung tidak membina rumah kos rendah di 'pulau' sia-sia.

"Masalah 947 unit berkenaan sudah tidak boleh disembunyikan lagi daripada pengetahuan rakyat negeri ini...di mana majoriti penduduk yang terlibat adalah orang melayu," ujar beliau di sini.

Semalam, pendiri badan pendesak Melayu itu mendedahkan, 712 rumah kos rendah berharga RM35,000 seunit sepatutnya dibina di Teluk Kumbar Heights di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bayan Lepas.

Itu, tidak termasuk 235 rumah kos rendah lain berharga RM35,000 seunit di kawasan DUN yang sama.

Rahmad berkata, kedua-dua projek terbengkalai lebih 10 tahun itu adalah syarikat pemaju lantikan Kerajaan Umno Barisan Nasio…