Skip to main content

Posts

Showing posts from July 15, 2013

[Gambar] Bukti Exco Cina DAP tindas warga emas Melayu P.Pinang di bulan Ramadan

SELALU kita dengar, Melayu Pulau Pinang kian terpinggir serta ditindas sejak DAP mengambil alih Kerajaan Negeri, 8 Mac 2008.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng selalu berkata, DAP bukan parti mewakili mana-mana bangsa atau agama.
Justeru, Setiausaha Agung DAP itu berkata, DAP tidak akan menindas mana-mana bangsa atau agama sebagaimana yang dilakukan oleh Umno.
Gambar di atas ini menceritakan mengenai seorang wakil rakyat DAP bagi kawasan DUN Bagan Jermal hari ini menghulurkan sumbangan tunai dan kerusi roda kepada mangsa kebakaran di sini.
Mangsa kebakaran adalah warga emas berbangsa Melayu. 
Lihat!

Percepat projek pindah tadah hujan Perak-P.Pinang - KM

KERAJAAN Pusat melalui Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) diharap mempercepat pemajuan Projek Pemindahan Tadahan Hujan Perak-Pulau Pinang yang dianggarkan menelan kos RM2 bilion demi memastikan negeri berkenaan tidak menghadapi risiko kekurangan air selepas tahun 2020.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali selaku Pengerusi PAAB sebelum ini memberi jaminan bahawa negeri-negeri yang telahpun menandatangani perjanjian penstrukturan semula air dengan PAAB akan diberi dana untuk membiayai projek-projek berkaitan air berwajib.
"Cadangan Skim Pemindahan Air Sungai Perak telah diluluskan oleh Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) pada 30 Jun 2012 dan disahkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan kini menunggu kelulusan pelaksanaan dari Unit Perancang Ekonomi (UPU), Jabatan Perdana Menteri (JPM)," ujar Guan Eng di Komtar, George Town baru-baru ini.
Menurut beliau, Kerajaan Negeri direkod menandatangani perjanjian itu…

Lampu isyarat baru harap urai trafik sesak Batu Maung - ADUN

AHLi Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung, Datuk Abdul Malik Abul Kassim berkata, pemasangan lampu isyarat di Lintang Bayan Lepas baru-baru ini diharap dapat menyurai kesesakan trafik di sini.
Beliau yang juga Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata, kesesakan itu sebenarnya berpunca oleh runtuhan penyambung susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang yang sedang dibina pada 7 Jun lepas.
Ekoran itu, beliau menasihat polis supaya meningkatkan lagi kawalan trafik di kawasan berkenaan, terutama pada waktu puncak.
Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti, Lim Hock Seng dan IR. A.Rajendren (Timbalan Pengarah Jabatan Bangunan, Majlis Perbandaran Pulau Pinang, MPPP) turut hadir di kawasan tersebut.
Perkembangan terbaru itu sekaligus menyerlahkan lagi komitmen Kerajaan Negeri dalam menyurai kesesakan trafik di negeri berkenaan.

Escape tawar diskaun 10 peratus tiket masuk – Pengerusi PGC

PENGERUSi Penang Gree Council (PGC), Ng Wei Aik berkata, pemegang kad warga hijau layak mendapat diskaun 10 peratus semasa membeli tiket masuk ke Taman Tema Escape (Escape) dekat Teluk Bahang.
Justeru, beliau yang juga merakamkan penghargaan kepada Escape atas insiatif terbaru itu.
“Kami (PGC) ingin mengalukan penyertaan Escape Theme Park sebagai Rakan Hijau yang terbaru untuk Program Warga Hijau Pulau Pinang,” ujar beliau semasa majlis perasmian Program Warga Hijau Puau Pinang bersama-sama Escape  di sini baru-baru ini.
Pengurus Besar PGC Strategies Sdn. Bhd., Thing Siew Shuen, Sim Choo Kheng (Pengasas merangkap Ketua Eksekutif Escape) dan Steve Green (Pengurus taman Escape) turut hadir pada sidang media tersebut.
Wei Aik yang juga Ahli Parlimen Tanjong berkata, PGC turut merancang untuk menerbitkan Green Parners Catalogue demi mempromosi aktiviti kehijauan di negeri berkenaan.
Difahamkan, Escape mula memainkan peranan memulihara dan memelihara alam sekitar melalui ‘Inisiatif Hijau’ sepe…

Pusat Kanser tiada di Hospital Kerajaan, RM20 juta? : Guan Eng

AHLi Parlimen Bagan, Lim Guan Eng berkata Pusat Rawatan Kanser langsung tiada di mana-mana hospital kerajaan di Pulau Pinang.Justeru, beliau mempersoal status peruntukan tambahan RM20 juta untuk Hospital Balik Pulau seperti diumum oleh Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya baru-baru ini."Persoalannya adalah apakah bentuk perbelanjaan tersebut."Adakah RM20 juta ini semata-mata untuk meningkatkan perkhidmatan A&E (Accident & Emergency) dan Forensik sahaja atau untuk menubuhkan satu Pusat Rawatan Kanser baru di Hospital Balik Pulau," tanya Guan Eng di Komtar, George Town, semalam.Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata, Pusat Rawatan Kanser sepatutnya sudah lama dibina dalam hospital kerajaan di negeri berkenaan, bukan hanya membiarkan hospital swasta untuk mengambil peranan tersebut.Ini kerana, katanya, Pulau Pinang diiktiraf memimpin pelancongan perubatan di rantau ini berbanding negeri-negeri lain.Dalam penggal pertama sidang Dewa…

Guan Eng desak Menteri Kesihatan siasat '3 doktor rasis'

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam dituntut memberi penjelasan menganai status kesahihah kes tiga doktor Cina di dua hospital kerajaan di Pulau Pinang yang didakwa rasis serta enggan memberi rawatan kepada pesakit Melayu.
Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng dalam satu surat rasmi hari ini mendesak Subramaniam menyiasat dakwaan itu yang kononnya berpunca oleh 'Tsunami Cina', iaitu pengundi Cina tidak memihak kepada Barisan Nasional semasa Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), 5 Mei lepas.
"kerjasama YB Datuk Seri Dr. adalah dipohon untuk menyiasat kesahihan perkara ini dengan segera.
"Doktor berbangsa Melayu juga berasa tidak puas hati kerana tuduhan liar yang sama juga boleh dilemparkan ke atas mereka," ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan.
Sekiranya sahih aduan tersebut, beliau meminta tiga doktor berkenaan dipecat serta dibatal lesen perubatan kerana nyata melanggari 'Hippocrates Oath'.
Terdahulu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pinang …

Bawa tuntutan Kg. Pmtg. Tok Subuh ke tengah, kata Pengerusi badan bertindak

MESYUARAT Badan Bertindak Selamatkan Kampung Permatang Tok Subuh dekat Machang Bubok yang membabitkan hampir 50 Melayu setempat semalam menghasilkan beberapa tuntutan bersama.

Justeru, pengerusinya Hamidah Che Embi, 45, berkata, pihaknya merancang untuk mengetengahkan konsesus itu kepada kepemimpinan Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang dalam masa terdekat.

"Pertemuan baru-baru, saya ada menjelaskan tentang apakah (inti) berbincangan dengan Miss Song (peguam yang mewakili tuan tanah) dan beberapa wakil kerajaan.

"Selepas berbincang dengan penduduk kampung ini, kita telah bersetuju untuk berkongsi beberapa tuntutan secara bersama ini dengan Kerajaan Negeri serta pihak berwajib yang lain," ujar Hamidah ditemani suami, Mohd. Solehim Sably, 49, di Machang Bubuk.

Ketua Cabang PKR Bukit Mertajam, Pak Jap Samat turut hadir pada majlis interaksi dua hala tersebut.

Beliau berkata, dari 52 Melayu yang diminta keluar dari kampung itu, tinggal 35 keluarga sahaja tidak tunduk pada …

Rohingya terima 3,000 pakaian daripada Permuafakat, Anwar sempena Ramadan

PRESIDEN Persatuan Permuafakatan Kesejahteraan Insan Pulau Pinang (Permuafakat) menyerah kira-kira 3,000 pakaian baru bernilai RM120,000 kepada pelarian Rohingya di Selatan Thai dan Arakan dekat Myanmar sempena sambutan bulan Ramadan ini.

Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri menyempurna majlis penyerahan sumbangan kepada Pengerusi Pengerusi MASSA, Mustaffa Mansur yang mengetuai ekspedisi kemanusiaan global berkenaan.

Timbalan Ketua Menteri I, Mohd. Rashid Hasnon turut hadir pada majlis bersejarah itu.

Difahamkan, badan bukan kerajaan (NGO) IMAM, Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JAINPP) serta Jawatankuasa Kariah Masjid Semilang, Seberang Jaya turut membantu menjayakan program tersebut.

"Ini merupakan antara sumbangan kita untuk sahabat seakidah kita (pelarian Rohingya) sempena Ramadan kali ini," ujar Zolkiply pada Sabtu lepas dalam satu sidang media di Masjid Semilang, Seberang Jaya.

Ditanya mengenai ekspedisi kemanusiaan ke Mesir seb…

Haemonetics AS labur industri perubatan P.Pinang

SYARIKAT peranti perubatan terkemuka Amerika Syarikat (AS), Haemonetics Corporation (www.haemonetics.com) akan membuka kilang di atas 12 ekar tanah di Taman Perindustrian Batu Kawan dekat Seberang Perai Selatan.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, projek pelaburan itu akan melibatkan beratus-ratus juta ringgit dengan jumlah pekerjaaan sebanyak 700 orang.

"Infrastruktur ini akan siap pada akan 2014 dan dijangka memulakan operasi pengeluaran pada suku pertama tahun 2015," ujar beliau di Komtar di sini baru-baru ini.

Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih berkata, infrastruktur kemudahan yang wujud di Pulau Pinang melayakan negeri itu dipilih sebagai destinasi pelaburan dunia.

Ujarnya, David Helsel (Naib Presiden Eksekutif Pengeluaran Global) berkata, pemilihan Pulau Pinang dipercayai mampu mendekatkan syarikat antarabangsa itu dengan pelanggan-pelanggan di rantau ini.

Manakala, Naib Presiden Kejuruteraan Global, Sudhakar Varshney pula dilap…