Skip to main content

Posts

Showing posts from October 10, 2013

PAC panggil tiga pegawai bantu audit

TiGA pegawai Kerajaan Negeri dipanggil untuk memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) bagi membantu siasatan mengenai kelemahan sistem e-tanah dalam satu projek Kerajaan Persekutuan membabitkan kelima-lima daerah di negeri ini yang bernilai RM66 juta sebagaimana yang dikemukakan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011.
Pengerusi PAC, Wong Hon Wai berkata, mereka, Pengarah Tanah dan Galian Negeri, Datuk Arifin Awang, Rohani Hassan (Pegawai Daerah Seberang Perai Utara dan Selatan) dan seorang lagi yang dikenali sebagai ‘Shadah Nawawi’.
Beberapa individu lain, katanya, akan dipanggil kemudian dalam masa terdekat untuk memperbaki kelemahan yang sedia ada.
“Berpandukan mandat dari Dewan Undangan Negeri (DUN), PAC akan dipertugaskan untuk memeriksa akaun Kerajaan Negeri, badan-badan statutori, anak syarikat di bawah Kerajaan Negeri dan lain-lain perkara yang dirujuk oleh Dewan kepada Jawatankuasa ini,” ujarnya selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa di DUN Pulau Pin…

Guan Eng sambut baik hasrat China buka pejabat Konsulat

KETUA Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng menyambut baik hasrat Presiden China, Xi Jinping mahu membuka pejabat konsulatnya di negeri ini.
Menurut beliau, langkah Xi Jinping itu adalah wajar memandangkan kemasukan pelancong dari China ke negeri ini kian meningkat saban tahun.
“Dengan pembukaan Pejabat Konsulat ini dapat membantu lagi usaha Kerajaan Negeri bagi memperkenalkan negeri ini sebagai hab Business Process Outsourcing (BPO) ke mata dunia,” ujar Guan Eng di George Town baru-baru ini.
Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, pelancong dari China menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas (LTABL) bagi tahun 2012 meningkat sebanyak 50 peratus, berbanding tahun sebelumnya. 
Itu, katanya, tidak termasuk rekod peningkatan 50 peratus kemasukan pelancong dari negara tembok besar tersebut dalam enam bulan pertama tahun ini.
Tambah Guan Eng, penglibatan kontraktor-kontraktor dari China menerusi Projek Jambatan Kedua Pulau Pinang dan Projek Pembesaran Loji Takungan Air Mengk…