Skip to main content

Posts

Showing posts from November 6, 2013

'Impian Malaysia' solusi perbezaan cita-cita PAS, DAP

PAS akan terus komited menyertai pilihan raya secara demokratik kerana parti masa depan itu mahu bersama rakyat Malaysia menumbangkan kezaliman Umno pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).
Komitmen PAS itu mendekati unsur demokrasi yang ditonjolkan oleh Nabi Ibrahim pergi 'hujah lawan hujah' dengan pemerintah yang zalim pada zaman.
"Tidakkah engkau (pelik) memikirkan (wahai Muhammad) tentang orang yang berhujah membantah Nabi Ibrahim (dengan sombongnya) mengenai Tuhannya, kerana Allah memberikan orang itu kuasa pemerintahan? Ketika Nabi Ibrahim berkata: Tuhanku ialah Yang menghidupkan dan Yang mematikan. Ia menjawab: Aku juga boleh menghidupkan dan mematikan. Nabi Ibrahim berkata lagi: Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur, oleh itu terbitkanlah dia dari barat? Maka tercenganglah orang yang kafir itu (lalu diam membisu). Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan petunjuk kepada kaum yang zalim." [Surah al-Baqarah: 258]
DAP juga menentang kezaliman Umno …

Menjenguk Pulau Bunting

Ini bukan gambar di sempadan Kedah-Thailand.

Ini gambar jambatan mewah yang menghubungkan daratan Sungai Limau dengan Pulau Bunting.

Saya berpeluang ke sini semasa menyertai Pengerusi Badan Bertindak Rumah Ganti Rumah (RAGAS), Zolkefly Md. Lazim dan Ustaz Izham Hashim (Pengasas NGO Mutiara Infak) turuturun berkempen dalam PRK N20 Sungai Limau.

Tahniah kepada calon PAS, Azam Abdul Samat kerana berjaya mengekalkan kemenangan parti masa depan itu baru-baru ini.

Semoga beliau menerusikan legasi yang baik tinggalan arwah Ustaz Azizan Abdul Razak. In sha Allah.

Jalan masuk ke pulau itu berpagar. Hanya motosikal kecil sahaja boleh masuk menyeberang. Kereta dan kenderaan lain tidak boleh masuk.

Peniaga di sini berkata, kebanyakan yang datang adalah pemancing. Jambatan mewah di sini dijadikan tempat bermukim pemancing.

Infastruktur vs promosi
Percaya atau tidak, jalan masuk ke pulau ini tidak berturap.

Jalan berbatu kelikir semata-mata. Kiri-kanan jalan masuk yang sempit dihimpit hutan sedikit…

MPSP tawar RM100 dedah dalang buang sampah haram

PERAI - Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) akan memberi ganjaran RM100 kepada mereka yang berjaya mendedahkan dalang di sebalik aktiviti pembuangan sampah secara haram sekitar Seberang Perai.
Ahli Majlis bagi MPSP, M. Satees berkata demikian semasa berucap pada program Plant for the Planet sempena Hari Tindakan Iklim Antarabangsa baru-baru ini.
“Tangkap gambar mereka dan hantar kepada MPSP...mereka yang memberi maklumat dan bukti akan diberi ganjaran RM100 oleh MPSP,” ujar beliau di sini.
Difahamkan, Satees bersama-sama seorang lagi Ahli Majlis MPSP, P. David Marshel mengeluarkan peruntukan majlis sebanyak RM3,000 bagi menganjurkan program menanam pokok di bekas tapak pembuangan sampah haram tersebut di sini.
Program gotong-royong yang melibatkan komuniti setempat Taman Chai Leng itu turut mendapat partisipasi langsung daripada Timbalan Ketua Menteri II, Prof. P. Ramasamy dan P. Kasthuriraaani (Ahli Parlimen Batu Kawan).
“Saya tidak mahu sebatang pokok pun ditebang di Perai tan…