Skip to main content

Posts

Showing posts from November 29, 2013

Bajet 2014: RM6,000 elaun ADUN, Ketua Pembangkang RM2,000 mula 1 Jan.

ELAUN semua Ahli Dewan Undanga Negeri (ADUN) Pulau Pinang akan ditambah menjadi RM6,000 berkuatkuasa 1 Januari depan.
Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng semasa perbentangan Bajet 2014 berkata, elaun Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang turut akan dinaikan 100 peratus menjadi RM2,000 sebulan.
"Kerajaan Negeri sedar bahawa elaun ADUN sebanyak RM4,112.79 sebulan tidak berubah sejak Januari 2004 dan jumlah ini tidak setimpal dengan beban tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan kepada ADUN," ujar Guan Eng semasa membentangkan Bajet 2014 di DUN Pulau Pinang, George Town pada petang tadi.
Ekoran itu, katanya, Kerajaan Negeri bersetuju meminda Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Saraan) (Pindaan) 2005 untuk tujuan berkenaan.Bajet 2014 mungkin tiada surplas, tetapi berimbang – Guan Eng

KETUA Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng petang tadi membentangkan Bajet 2014 Pulau Pinang, iaitu pelan belanjawan tahunan negeri yang memberi penekanan pada pertadbiran berasaskan hasil (outcome-based administration) demi kepentingan rakyat.

Bertemakan 'Negeri Bertaraf Antarabangsa dan Pintar', Guan Eng menggariskan tiga teras utama pembangunan negeri, iaitu merancakkan pertumbuhan negeri (pro-growth), mewujudkan peluang-peluang pekerjaan (pro-jobs) dan menjamin keadilan sosio-ekonomi (pro-poor).

"Hal ini bukan sekadar memenuhi prinsip value for moneydan penggunaan sumber secara optimal, tetapi, juga memastikan setiap projek yang dirancang mampu memberikan impak maksima kepada rakyat.

"Pencarian sumber-sumber baru dan kreatif serta memaksimakan penggunaan sumber sedia ada menjadi fokus utama bagi mengurangkan perbelanjaan, di samping, dalam masa yang sama dapat meningkatkan pendapatan," ujar Guan Eng di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, di George Town.

Baje…

Bajet 2014: P.Pinang had 10 tahun pindah milik rumah – KM

RUMAH kos rendah dan sederhana rendah yang dibina oleh kerajaan dilarang pindah milik dalam tempoh 10 tahun daripada tarikh perjanjian jual beli dilakukan, manakala, larang sama untuk rumah yang dibina oleh pihak swasta dilanjutkan daripada tempoh lima tahun kepada 10 tahun.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, langkah itu demi memastikan penjualan rumah dalam tempoh 10 tahun ini adalah kepada pembeli tersenarai (listed buyer).

Menurut beliau, Jawatankuasa Pembersihan dan Peningkatan Mutu Pemilihan Perumahan (SPECS) ditubuhkan sejak bulan Jun lepas bagi memastikan proses pengagihan rumah kos rendah (KR) dan rumah kos sederhana rendah (KSR) dibuat secara adil dan telus.

"Inilah kali pertama dalam sejarah Malaysia sebuah syarikat perakuan akan dilantik untuk tujuan sedemikian," ujar Guan Eng semasa membentangkan cadangan Bajet 2014 di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dekat George Town pada petang tadi.

Berkenaan perumahan kategori rumah mampu milik pula, Gua…

Wibawa Kerajaan Negeri mampu hasil 'menang sama menang' - RAGAS

Kerajaan Negeri wajar memanggil tuan tanah Distinct Class untuk berunding sesegera mungkin supaya situasi 'memang sama memang' dengan penduduk asal Kampung Permatang Tok Subuh dicapai di luar mahkamah.
Itu, antara ketetapan hasil mesyuarat tergempar malam tadi kendalian Pengerusi Badan Bertindak Rumah Ganti Rumah (RAGAS), Zolkifly Md Lazim.

"Kerajaan Negeri tidak mungkin tunduk pada langkah menggandakan tekanan ini kecuali tuan tanah bersedia dipanggil ke arah mendapatkan konsesus 'menang sama menang' yang membabitkan penduduk di situ.
"Wibawa pemimpin Kerajaan Negeri memanggil Distinct Class mampu buat situasi 'menang sama menang'," ujar Zolkifly di Bukit Gelugor.
Pengerusi Badan Bertindak Selamatkan Penduduk Kampung Permatang Tok Subuh, Hamidah Che Embi, Khairul Ishak (Pegawai Khas bagi Exco Kerajaan Negeri, Chong Eng) dan A.Tanaletchemy (Aktivis Badan Bertindak Selamatkan Penduduk Kampung Buah Pala) serta Karthik (wakil PSM Pulau Pinang) turu…