Skip to main content

Posts

Showing posts from March 12, 2014

Cerita Little India P.Pinang sambut Nik Aziz 1990-an dulu

SELEPAS menziarahi arwah kakak Mujahid, kami bergegas ke Nasi Dalca Rahim dekat Little India, George Town.

Tidak jauh dari gerai tempat kami makan, ada Restoran Dawood. Rassem adalah makanan tradisi terkenal di gerai makan tersebut.
Restoran Dawood antara restoran terkenal era 1990-an dulu, lebih terkenal dari Line Clear.
Rata-rata di sini adalah India Muslim. Mereka dikenali sebagai orang yang kuat beragama.
Maka, tidak hairan lah, mereka sangat ghairah untuk berinteraksi dengan Tok Guru Nik Aziz Nik Mat, selepas PAS kembali memerintah Kelantan.
Mereka nak bersua dengan Nik Aziz mungkin kerana bekas Menteri Besar Kelantan dikenali zuhud dan amanah.
Kehadiran Nik Aziz yang dibawa oleh PAS Pulau Pinang ke sini menerima sambutan luar biasa, sampai melimpah ke jalan raya sekitar di sini.
"Kenapa orang India Muslim yang pandai berniaga dan kuat agama tak minat dengan PAS," tanya wakil penganjur, Zolkifly Md. Lazim kepada Tok Guru Nik Aziz semasa itu.
"Tengok Tok Guru mazhab…

Kakak Mujahid meninggal dunia, solat jenazah 8.00 pagi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BUKIT GELUGOR - Raedah Yusof Rawa, 65, meninggal di rumah dekat Bukit Gelugor 1.30 petang tadi selepas sakit barah payu dara tahap empat lebih empat tahun lepas.
Arwah merupakan anak ketiga daripada 11 beradik kepada bekas Presiden PAS Ke-5 Pak Yusof Abdullah Ar-Rawa, dan Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, 50, (AJK PAS Pusat merangkap Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang) merupakan anak bongsu.
"Di Pulau Pinang, beliau (Raedah) pernah berkhidmat sekejap di PDC (Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang), sebelum melepaskan jawatan mengurus sebab sakit," respons Nazleen Yusof Rawa, 63, kepada AJK PAS Pulau Pinang Zolkifly Md.Lazim di sini, malam tadi.
Hadir sama, Pengerusi Penaja Uptown Perda Bukit Mertajam, Nasorudin Shah Mat, Ahmad Kamaruddin Idris (wakil Inteam Bikers) dan Mohamad Faiz Kadin (wakil ARC Utara Semenanjung Malaysia).

Mujahid memberitahu arwah kakaknya akan disemadikan di tanah perkuburan Perak Road, selepas solat jenazah jam 8.00 pagi esok di Masj…