Skip to main content

Posts

Showing posts from April 19, 2014

Cucu sulung mimpi Karpal, anggap isyarat daripada Tuhan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
KEBUN BUNGAH - 11 cucu kepada mendiang Karpal Singh mempamerkan satu plakad yang dihasilkan oleh mereka sendiri demi memberi penghormatan terakhir kepada Ahli Parlimen Bukit Gelugor tersebut.
Pada palkad itu tertera perkataan, 'Jangan Main-Main' dan 'Tiger of Jelutong' dan beberapa gelaran hebat yang menjadi kebanggan pada peribadi Karpal.
Cucu sulung Karpal, Aaksay Singh a/l Jagdeep Singh Deo, 11, memberitahu wartawan bahawa beliau mimpi bertemu datuknya, dianggarkan, kira-kira dua jam selepas insiden nahas jalan raya tersebut. 
"Saya bermimpi beliau datang kepada saya dan bermain bola sepak dengan saya. 
"Saya fikir ini adalah isyarat daripada Tuhan (bahawa) Tuhan bersamanya, beliau sangat menyayangi kami," ujar Aaksay dalam nada sebak kepada wartawan di kediaman mendiang, lewat petang tadi.
Bercakap pada sidang media sama, Jagdeep berkata, anaknya berkongsi mimpi tersebut pada awal pagi hari kejadian sebelum menerima berita bu…

Protes harga getah jatuh punca tiga siswa kena tindakan Universiti

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
 dikemaskini 9.38 malam GEORGE TOWN - Dua aktivis Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) diarahkan member surat tunjuk sebab kepada pentadbir Universiti gara-gara melancarkan protes terhadap Putrajaya di Parlimen, Kuala Lumpur berhubung kejatuhan harga getah.
Memetik laporan mahaSISWAkini, mereka, Khairol Najib Hashim dan Safwan Shamsuddin (Jurucakap Pro Mahasiswa Nasional) masing-masing diminta mengemukakan surat tunjuk sebab kepada Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar (HEP) Datuk Dr. Rohana Yusof.
Khairol dalam satu reaksi dilaporkan berkata, pentadbiran Universiti sepatutnya bijak dalam menilai satu-satu perkata.
"Mereka perlu melihat isu utama yang dibawa oleh kami dan tidak ada alasan sekiranya Universiti mahu mengenakan tindakan tatatertib terhadap kami," ujar Khairol Najib, dipetik dari laman berita kampus tersebut.

Setiausaha Kerja bagi Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) Fahmi Zainol dalam respons di laman…

Mangsa rumah terbakar terima sumbangan TKM1

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PANTAI JEREJAK - Pemilik rumah papan setentang dengan Balai Polis Pulau Betong dekat Balik Pulau, Marzuki Md. Lazim yang dijilat api dalam satu insiden bulan lepas menerima sejumlah sumbangan daripada Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid Hasnon dalam satu majlis ringkas di sini, petang tadi.
"Bukan mudah untuk mengalamai insiden seumpama ini, sebab itu, saya terus bergegas selepas mesyuarat pada hari kejadian apabila dihubungi oleh Encik Marzuki.
"Pada hari ini pun, sumbangan kecil bersifat peribadi ini dan sumbangan beberapa pihak lain diharap dapat memberi sedikit kegembiraan kepada keluarga mangsa," ujar Mohd. Rashid yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jerejak.
Ahli Lembaga Zakat Pulau Pinang merangkap pemilik Nasi Kandar Kassim Mustafa, Salim @ Saleem Manshoor, anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Penerangan merangkap Presiden D'BM Hospital, Zolkifly Md. Lazim turut serta dalam majlis ringkas itu.
Menurut Mohd. …

Sanggup bertimpa hujan demi Karpal...

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB | Foto: LAW SHUUN THING
KEBUN BUNGAH - Masuk hari ketiga majlis penghormatan terakhir kepada 'Tiger of jelutong' Karpal Singh masih sesak dengan kunjungan tetamu dan orang kenamaan, walaupun dalam hujan lebat seperti petang ini.
Lensa kamera Buletin Mutiara sempat merakamkan kesanggupan tetamu, termasuk orang kenamaan beratur panjang dari halaman rumah mendiang hingga ke bahu jalan bertimpa hujan demi memberi penghormatan terakhir kepada Karpal.
"Si Harimau Jelutong ini bukan lagi meninggalkan belang atau nama, sebab itu sesak sampai sekarang," celah seorang wartawan di khemah utama.
Wartawan penuh di khemah utama seawal jam 10.00 pagi hingga lewat 10.00 malam tiap-tiap hari.
Wartawan dan tetamu agak terselamat dari tempiasan air hujan, keranan bunga penghargaan yang sangat banyak tersusun di sekeliling khemah di sini.
ADUN Kajang, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Datuk Ahmad Yaakub (Menteri Besar Kelantan) dan terbaru, Datuk Mahfuz Omar…

Azizah sebak apabila tahu Karpal nahas di samping fail kes Anwar

Oleh : ZAINULFAQAR YAACOBKEBUN BUNGAH - Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail melahirkan rasa sebak apabila diberitahu bahawa fail kes Fitnah Liwat II yang dikaitkan dengan suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim di samping Karpal Singh semasa nahas jalan raya pada awal pagi Khamis lepas.Dr. Wan Azizah, yang kini baru dipilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang meluahkan rasa sebak itu semasa hadir memberi penghormatan terakhir kepada 'Tiger of Jelutong' Karpal, petang tadi."Saya paling rasa terkilan apabila mendapat tahu yang fail mengenai kes Anwar pun berada dalam kereta yang terlibat dengan kemalangan kerana Karpal mahu mahu meneliti kes itu."Pemergiannya adalah satu kehilangan untuk Malaysia kerana dia adalah seorang yang sangat baik dan berani menentang ketidakadilan, walaupun terpaksa korban diri," ucap Dr. Wan Azizah dalam satu sidang media bersama Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dan isteri, Betty Chew dekat kediaman mendiang Karpal di sini…

MB Kelantan doa kebaikan hidup ahli keluarga Karpal

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBKEBUN BUNGAH - Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob petang tadi berharap keluarga Karpal Singh bersabar atas pemergian mendiang yang maut dalam satu kemalangan jalan raya pada awal pagi Khamis lepas.Ahmad melahirkan ucapan takziah itu pada satu sidang media bersama-sama Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng di kediaman mendiang Karpal di sini."Saya, mewakili Kerajaan Negeri Kelantan mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang atas kehilangan seorang yang begitu berjasa dalam memperjuangkan keadilan."Karpal yang saya kenal adalah seorang yang baik dan lantang menentang ketidakadilan, terutama di Parlimen (Dewan Rakyat)," ujar Ahmad kepada wartawan.Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang, Chow Kon Yeow (Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir) dan Datuk Abdul Malik Abul Kassim (Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna) turut menyertai sidang media itu.Dalam pada itu…