Skip to main content

Posts

Showing posts from April 22, 2014

Kempen kitar semula MPSP ke Tadika pula

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PERAI – Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) melanjutkan kempen kitar semula ke peringkat sekolah tadika pula, selepas program Anugerah Sekolah Hijau yang dilaksanakan sejak tahun 2009 hingga sekarang terus mendapat sambutan menggalakkan daripada pelajar di negeri ini.
Yang di-Pertuanya Maimunah Mohd. Sharif mensasarkan penyertaan 40 buah daripada 173 tadika yang dilesenkan di sektar Seberang Perai untuk tahun pertama penganjuran kempen nilai tersebut.
“Kira-kira 35 sekolah sahaja yang menyertai Anugerah Sekolah Hijau pada tahun pertama ia dilancarkan, tetapi, sebanyak 105 buah sekolah hantar borang penyertaan sehingga kini, iaitu 31 sekolah menengah dan 74 sekolah rendah.
“Angka itu menunjukkan peningkatan sebanyak 19 buah sekolah berbanding tahun 2013, sebanyak 86 sekolah.
“Kita berharap program 4R, iaitu Rethink, Reduce, Reuse dan Recycle ini turut mendapat sambutan di peringkat sekolah tadika,” ujar Maimunah petang tadi pada Majlis Pelancaran Anugerah …

MP terkejut Putrajaya ‘senyap-senyap’ swasta Pelabuhan P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Langkah Putrajaya menswastakan Pelabuhan Pulau Pinang kepada syarikat berkaitan jutawan industri Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (kiri) tanpa sebarang kenyataan umum mengundang rasa terkejut Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin.
Menurut Tze Tzin, beliau sendiri mengetahui status terbaru pelabuhan komersial itu dari Jawapan Bertulis Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Senator Datuk Seri Abdul Wahid Omar bertarikh 24 Mac lepas, semasa berlangsungnya perbahasan di Dewan Rakyat.
“Kenapa Pelabuhan Pulau Pinang ini diswastakan secara ‘senyam-senyap’.
“Adakah Kerajaan (Pusat) takut rakyat mengetahui satu lagi aset strategik nasional telah diswastakan, dan, pemenang sekali lagi adalah Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary,” tanya Sim Tze Tzin (kanan) melahirkan rasa musykil mengenai punca pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak membuat pengumuman terbuka yang dianggap penting itu.
Dalam Jawapan Lisan Abdul Wahid dipetik menyebut:
“Syar…

Keluarga terharu kehadiran luar jangka 50,000 untuk Karpal

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Keluarga Karpal Singh tengah hari tadi melahirkan rasa terharu dengan initiatif Kerajaan Negeri menguruskan majlis penghormatan terakhir mendiang ‘Tiger of Jelutong’ berkenaan selama tiga hari bermula Jumaat lepas, yang menerima kehadiran luar jangkaan 50,000 orang dari seluruh negara.
Justeru, anak sulung Karpal, Jagdeep Singh Deo mengalu-alukan seluruh rakyat Pulau Pinang, yang beragama Sikh untuk sekali lagi menyertai upacara ritual terakhir kepada mendiang di rumah ibadat Wadda Gurdwara Sahib di sini pada hari Khamis hingga Sabtu ini.
“Ini adalah upacara ritual terakhir untuk Karpal, kami (keluarganya) menjemput seluruh rakyat Pulau Pinang untuk beri partisipasi,” ujar Jagdeep yang juga Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan kepada wartawan di sini.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow, Gurmit Kaur (balu Karpal) serta ahli-ahli keluarga terdekat mendiang turut hadir pada sidang media itu.
Hadir…

Tabung Abu Bakar As-Siddiq pernah berjaya jadi 'enjin kebajikan' PAS, kata pengasas Tabung Angsa Bertelur Emas

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BATU KAWAN - Kejayaan program Tabung Amanah Angsa Bertelur Emas mengayakan manfaat RM1 juta yang diinfak oleh ahli dijangka akan meninggikan imej parti dalam melaksanakan impian Negara Berkebajikan di negeri ini, kata Lajnah Ekonomi PAS Pulau Pinang.
Menurut pengerusi lajnah Zolkifly Md. Lazim, PAS Kawasan Balik Pulau di bawah Yang Di-Pertuanya, Mohamad Hasyim (lebih dikenali sebagai Ibnu Hasyim) pernah berjaya melaksanakan program kebajikan pinjam meminjam Tabung Abu Bakar As-Siddiq pada tahun 1993 dulu, manakala kempen tambah ahli baru parti pada tahun 2003.
"Ibnu Hasyim berjaya mengumpul suplas (lebihan kewangan) daripada ahli-ahli sendiri dalam tempoh setahun hingga dua tahun seperti dipersetujui bersama untuk melaksanakan pinjaman mikro-kredit tanpa riba...jadi 'enjin kebajikan' parti.
"Pinjaman RM100 untuk beli susu anak pada hujung bulan umpamanya perlu penjamin daripada ahli parti lain, yang sanggup cagarkan sijil keahliannya.
"I…