Skip to main content

Posts

Showing posts from June 6, 2014

Mimpi ke masjid buka pintu hidayah Chew Thing

SELEPAS qasar Asar, saya mengambil peluang ta'aruf dengan 'saudara baru' bersama Abdul Rahman Chew, 62.
Abdul Rahman atau nama asalnya Chew Thing adalah sebatang kara, anak jadi Betong Pahang.
Sudah dua tahun beliau memeluk Islam, dan diuji dengan sakit kanser prostate hampir dua tahun lepas.
"Dulu, saya terima rawatan (sakit barah Prostate) di Hospital Pantai Melaka, tetapi, hanya mampu ambil ubat di HKL (Hospital Kuala Lumpur) kerana tak mampu," kata Abdul Rahman.
Menurut beliau, sebanyak RM7,000 diperlukan untuk minimum kos rawatan beliau di hospital kerajaan.
Saya kata kepadanya, isteri muda yang saya cintai, Siti Hajjar Hassan pun sakit barah, Canser Hodgkin Lymphoma stage 4 sampai sekarang.
Terlanjur saling berkenalan, saya minta beliau berkongsi pengalaman dikejar hidayah Allah.
"Dulu, saya (asalnya) beragama Buddha, tetapi, tiada Buddha dalam hati. "Lama saya susah, sampai saya berjalan sampai ke Betong. "Satu malam, saya mimpi orang tua y…

P.Pinang negara Islam yang cukup bersih dan aman, respons dua pelancong Palestin

SELEPAS selesai solat fardu Jumaat di Masjid Prangin Mall, saya berpeluang ta'aruf dengan dua warga Palestin di sini.
Ayahnya bernama Muhammad Amin, 52, manakala, anaknya bernama Muhammad Faris, 6.
Sudah enam minggu, lima sekeluarga melancong di George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO.
Kami tak berbual panjang kerana keluarga Muhammad yang muslimat sedang menanti di luar dewan solat.
Saya ada tanya, kenapa pilih melancong di Pulau Pinang?
"Kerana, Pulau Pinang adalah negara Islam yang cukup bersih dan aman," respons beliau, sambil menceritakan mengenai pengalaman nenek-moyangnya mendalami kezaliman tentera Zionis Israel, dulu.
Apa pula pendapat kawan-kawan mengenai Pulau Pinang?

ZAiNULFAQAR YAACOB Fotojurnalis P.Pinang


Komtar | 2.21 petang

Mengapa musafir ke Thailand lebih menarik dari Cuti-Cuti Malaysia?

USiA semuda 24 tahun, bekas mahasiswa University of Prince Chulalongkorn sudah memikul tanggungjawab penting di TMTV atau Televisyen Melayu TV di Wilayah Selatan Thai.
Dua tahun pengalaman bekerja dalam arena broadcasting melayakkan Badree Zakaria, 24, memikul taklifan sebagai editor di syarikat penyiaran tersebut.
Mula-mula saya ingat TMTV adalah televisyen capaian internet seperti TvPAS atau TvSelangor di tanah air ini, rupa-rupanya tidak.

Menurut Badree, ada empat channel televsiyen Islamis ditubuhkan dalam kurang lima tahun ini, TV Muslim (2006), TMTV (2012), White TV (2012) dan Yatim (2012).
"Semua channel ini boleh (dicapai) di rumah-rumah macam TV3. Tiga bulan lagi, TV Jemaah akan ditubuhkan di bawah (kendalian) The Central Mosque of Songkhla," ujar Badree, sambil menjemput semua delegasi NGO Infak Kebajikan Ummah Takaful (I.K.U.T) Malaysia Mewakili Suara 10K Reverts Pulau Pinang ke majlis pelancaran yang akan dimaklumkan kelak.
The Central Mosque of Songkhla cukup in…

DAP sosial demokrat bukan sosialisme, pemuda parti nasihat ISMA

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Timbalan Presiden ISMA, Aminuddin Yahaya dinasihat supaya tahun membezakan antara sosialisme dan sosial demokrat terlebih dahulu, sebelum mempertikai sumbangan DAP kepada Malaysia.
Ketua Pemuda DAP (DAPSY) Bukit Bendera, Harizuan Jaharudin berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Aminuddin yang menuduh Lim Kit Siang menghapuskan Melayu di tanah air ini.
"ISMA gagal membezakan antara sosialisme dan sosial demokrat. Ideologi sosial demokrat ini bukan agama," ujar Hariszuan menerusi emel pagi tadi.
Menurut Hariszuan, sosial demokrasi adalah satu pandangan yang menolak monopoli negara (state) dalam semua urusan ekonomi dan sosial.
"Sosial Demokrat juga berbeza dengan ideologi liberal yang menyerahkan semua urusan ekonomi dan sosial kepada pasaran (market), atau yang biasa disebut 'laissez faire'," jelas Hariszuan, yang juga Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Pulau Pinang.
Menurut Hariszuan, peristiwa Mogok Utusan 1961,…