Skip to main content

Posts

Showing posts from July 11, 2014

Periksa kesihatan diri minimum sekali setahun - Jagdeep

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
DATUK KERAMAT – Tiap-tiap orang dinasihatkan membuat pemeriksaan kesihatan diri sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh setahun, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Datuk Keramat Jagdeep Singh Deo.
Justeru, katanya lagi, penganjuran Penang Medical Camp peringkat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Datuk Keramat diharap memberi peluang kepada mereka yang masih belum berbuat demikian melakukan pemeriksaan kesihatan berwajib.
“Tahun lepas pun kita buat di sini. Kita harap komuniti di yang mendiami flat-flat di sini boleh berkongsi kesedaran (iaitu) penting periksa kesihatan diri sekurang-kurangnya setahun sekali.
“Kita perlu tahu keadaan tekanan darah kita, kandungan gula dalam darah, jantung kita,” ujar Jagdeep yang juga Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan semasa ditemui di Flat Medan Ria di sini baru-baru ini.
Menurut Jagdeep, penganjuran program tahunan yang menelan belanja kira-kira RM3,000 itu mensasarkan 300 penyertaan komuniti setempat.
Tambah be…

Dua tokoh agama terima ‘Insaniyyah Ramadan’ KM, kata Mohd. Rashid Hasnon

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PENANTI - Pengerusi Yayasan An-Nahdhoh, Ustaz Mutalib Maarof dan Mudir Maahad Ad-Dahwah Islamiah Ustaz Sobri Arshad diberi sumbangan penghargaan daripada peruntukan Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng atas ketokohan masing-masing dalam memartabatkan Islam di negeri ini.
Timbalan Ketua Menteri I Datuk Mohd. Rashid Hasnon semasa berucap menyifatkan amalan kebaikan pemimpin bukan Islam melakukan kebaikan ke atas orang-orang Islam sebagai Insaniyyah Ramadan.
“Islam bukan sahaja tidak melarang orang bukan Islam melakukan kebaikkan ke atas orang Islam sempena Ihya Ramadan ini, bahkan, menggalakkan sesama insan saling berlumba-lumba melakukan kebaikkan,” kata Mohd. Rashid sambil membahaskan maksud ayat 8 Surah Al-Mumtahanah dan ayat 148 Surah Al-Baqarah.
Mohd. Rashid berucap demikian semasa mewakili Guan Eng dalam program Ihya’ Ramadan dan Majlis Berbuka Puasa Bersama-Sama Kepemimpinan Kerajaan Negeri Peringkat Seberang Perai di perkarangan Masjid Saidina Abu Bakar A…