Skip to main content

Posts

Showing posts from November 8, 2014

RM23.9 juta Bajet 2015 harap kurangkan risiko banjir - Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBPADANG LALANG - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata Bajet 2015 berjumlah RM13.9 juta serta tambahan RM10 juta lagi untuk projek tebatan banjir serta menaik taraf sistem perparitan diharap mengurangkan risiko bencana di negeri ini kelak."Saya tidak berani mengatakan ini projek sifar banjir, tetapi, kita berharap ia boleh mengurangkan risiko bencana pada masa depan," kata Guan Eng pada Majlis Perasmian Projek Tebatan Banjir Kampung Baru, Bukit Mertajam di perkarangan Taman B di sini, tengah hari tadi.Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Sebarang Perai (MPSP), Datuk Maimunah Mohd. Sharif turut berucap pada majlis itu.Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Lalang merangkap Exco Belia dan Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng, Chow Kon Yeow (Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir), Lim Hock Seng (Exco Kerja Raya, Utiliti dan Pengangkutan), Steven Sim Chee Keong (Ahli Parlimen Bukit Me…

PasMa syor Pakatan lebih kuat jika disertai PSM, parti-parti dari Sarawak-Sabah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
IPOH - Pakatan Rakyat disyor lebih fleksibal menerima kehadiran Gabungan Kiri terbaru yang ditunjangi oleh Parti Sosialis Malaysia (PSM) demi mewujudkan saingan 'satu lawan satu' dengan Umno Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).
Presiden Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), Datuk Ir. Phahrolrazi Mohd. Zawawi berkata, langkah itu adalah wajar agar Pakatan Rakyat terus mendekati aspirasi sebenar 51 peratus undi majoriti rakyat Malaysia seperti pilihan raya umum lepas. 
Lagipun katanya lagi, penyertaan lebih banyak parti politik khususnya dari Sarawak akan menguatkan lagi sokongan rakyat dalam menghadapi Pilihan Raya Negeri berkenaan, yang dijangka paling lewat pada Jun tahun depan.
"PasMa adalah pertubuhan yang longgar untuk menghimpunkan suara sebenar penyokong Pakatan Rakyat, dan kita cadang Pakatan Rakyat lebih fleksibal dalam menguatkan sokongannya dengan formula 'satu lawan satu' dengan Umno Barisan Nasional. 
&…