Skip to main content

Posts

Showing posts from November 25, 2014

Platform kewangan PasMa perlu membantu Pakatan di PRU14, kata wakil P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
KUALA LUMPUR - Pasukan kempen sukarelawan Barrak Obama dijangka mengutip AS$760 juta pada tahun 2008 serta mencecah angka AS$1 bilion pada musim saingan pilihan raya Amerika Syarikat 2012.
Pencabar Obama dari Republikan juga memerlukan jumlah seumpama itu untuk bersaing.
Kedua-dua pendahulu pesaingan di peringkat Republikan, bekas gabenor Mitt Romney dan Gabenor Texas Rick Perry berpengaruh dalam kutipan dana.
Calon ketiga dari Republikan, Michele Bachmann juga boleh mengumpulkan dana tunai dan merupakan pengutip dana terbaik tahun sebelumnya ketika pemilihan Dewan Perwakilan.
Justeru, Pengerusi Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) Pulau Pinang Zolkifly Md. Lazim mensyorkan NGO tersebut menyediakan platform kewangan yang lebih telus serta terbuka untuk lebih empat juta pengundi tradisinya menyalurkan dana politik lebih awal ke arah kemenangan Pakatan Rakyat di Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) nanti.
"Dana politik untuk parti secara tertutup memang t…

PasMa dijangkiti 'politik agama' macam PAS, kecam blogger kepada Phahrolrazi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
KUALA LUMPUR - Kebosanan rakyat terhadap 'politik agama' yang dimanipulasi oleh segelintir pemimpin PAS seakan turut berjangkit dalam Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa), kata seorang blogger mengecam presiden NGO pimpinan Datuk Mohd. Pahrolrazmi Mohd. Zawawi.
Phahrolrazi kelihatan tersenyum dan meminta pengerusi majlis Ustaz Nazir Zakaria supaya memberi ruang yang lebih kepada blogger berkenaan untuk meluahkan kritikan terbuka terhadap PasMa hatta terhadap dirinya.
"Politik PAS ini bagi saya berlegar dalam politik keagamaan (seperti) soal pahala dan dosa, siapa betul dan salah, siapa makam tinggi dan rendah, siapa liberal dan sesat.
"Sebaliknya rakyat lebih mahu solusi pada isu GST, kos sara hidup meningkat, rasuah, tempat tinggal yang lebih selesa, keselamatan dijamin, gaji yang lumayan dan sebagainya, iaitu dalam kerangka 'politik ekonomi'.
"Saya rasa PasMa akan hidup dalam 'politik ekonomi' tetapi Datuk Pahrol…

PasMa harap MSU sedia 'muzakarah', kata Phahrolrazi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
KUALA LUMPUR - Presiden Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) Datuk Pahrolrazi Mohd. Zawawi berkata pihaknya berhasrat untuk mengadakan muzakarah lanjut dengan Majlis Syura Ulamak PAS pula kelak, susulan dialog tertutup dengan beberapa pemimpin parti masa depan itu semalam.
"Perbincangkan ini dibuat untuk mendapatkan penjelasan daripada pimpinan PasMa dan jawatankuasa wakil PAS ini akan membawa balik semua penjelasan untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Kerja PAS Pusat sebelum mereka membuat pendirian rasmi mengenai kewujudan PasMa ini.
"Perbincangan itu amat positif kerana PasMa diberi peluang untuk menjernihkan segala salah faham yang ditimbulkan oleh pemimpin tertentu parti sebelum ini.
"Yang penting, kita telahpun menjelaskan mengenai peranan PasMa yang tidak mungkin menjadi pesaing pada mana-mana parti politik kerana kita (PasMa) NGO.
"Pertemuan itu sekaligus semacam PasMa ini mendapat pengiktirafan daripada PAS dan kita berhar…