Skip to main content

Posts

Showing posts from April 1, 2015

Guan Eng harap Penang Medical College tumpu perluas khidmat kesihatan awam

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Pusat Kemahiran dan Pendidikan Klinikal bagi Kolej Perubatan Pulau Pinang (PMC) yang siap dibuka dekat Seberang Jaya di sini baru-baru ini diharap memberi tumpu pada khidmat penjagaan kesihatan di hospital awam, serta mengembangkan potensi industri pelancongan perubatan negeri.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, rekod kecemerlangan dua universiti terkemuka dunia, Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) dan University College Dublin (UCD) yang kini secara bersama memiliki PMC mampu merealisasikan hasrat Kerajaan Negeri tersebut.
“Kita mempunyai hari yang sangat baik pada masa hadapan, bukan hanya untuk perkhidmatan kesihatan awam, bahkan, juga untuk PMC.
“(Pembukaan pusat) ini hanya akan mereputasi lagi mutu penjagaan kesihatan di negeri dan negara ini (agar) lebih berkualiti, serta memajukan potensi industri pelancongan perubatan di Pulau Pinang,” ujar Guan Eng pada Majlis Perasmian Pembukaan PMC Clinical Skills & Educatio…

Mungkin Malaysian Books of Records rekod 6,000 sertai bengkel CPR – Exco Kesihatan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
AIR ITAM - Seramai 6,000 pelajar dan orang awam menyertai bengkel Resusitasi kardiopulmonari (CPR) di perkarangan Sekolah Menengah Han Chiang di sini baru-baru ini, sekaligus mungkin akan memecahkan rekod berwajib dalam Malaysian Books of Records.
Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Masyarakat, Dr. Afif Bahardin berkata, angka penyertaan itu lebih ramai berbanding 4,459 orang yang menyertai program serupa di Johor pada tahun 2006.
“Saya langsung tidak terfikir yang hari ini, aktiviti Mass CPR ini akan melibatkan begitu banyak penyertaan daripada pelbagai lapisan masyarakat, yang jumlah penyertaan peserta melibatkan lebih 6,000 orang, yang seterusnya boleh memecahkan rekod Malaysian Books of Records,” ujar Dr. Afif dalam nada kagum dan terkejut, semasa merasmikan Karnival Mass CPR 2015 di sini baru-baru ini.
Dr. Luah Lean Wah selaku pengerusi pengajur mewakili empat pertubuhan bukan kerajaan (NGO), iaitu Penang CPR Society, St. John A…

Pemohon PTSR dijangka meningkat selepas GST, kata Mohd. Rashid Hasnon

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUKIT TENGAH - Bilangan pemohon pinjaman mikrokredit Projek Titian Saksama Rakyat (PTSR) yang disediakan oleh Kerajaan Negeri bagi tahun ini dijangkap meningkat secara mendadak, susulan langkah Kerajaan Pusat melaksanakan 6 peratus Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mulai 1 April.
Timbalan Ketua Menteri, Dato' Mohd. Rashid Hasnon berkata demikian pada Majlis Diolog Komuniti 'Bagaimana Mikrokredit PTSR Boleh Bantu Peniaga Kecil?' di sini baru-baru ini.
"Untuk menampung kos sara hidup yang kian meningkat terutamanya apabila Kerajaan Pusat berdegil untuk melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mulai 1 April ini, tidak dapat tidak peniaga-perniaga kecil pun perlu untuk bekerja lebih keras untuk hadapi semua ini.
"Saya puji semua di sini kerana PTSR yang Kerajaan Negeri sedia ini memang untuk modal peniaga kecil mengembangkan potensi perniagaan masing-masing," ujar Mohd. Rashid yang juga ADUN Pantai Jerejak di Dewan Komuni…

SPA 'hadiah' untuk Anwar, pengundi Permatang Pauh, kata Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata pembangunan SPA atau Seberang Perai Arena bernilai RM11 juta yang siap dibina di sini baru-baru ini merupakan 'hadiah' daripada Kerajaan Negeri atas perjuangan rakyat bersama-sama Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam memulihara sistem demokrasi negara.
Katanya, Anwar dianggap sanggup mengorbankan diri hingga disabitkan bersalah lalu dipenjara sejak 10 Februari lepas demi mempertahankan prinsip perjuangan rakyat dalam melawan rasuah, pemborosan, ketirisan serta penyelewengan kuasa yang membabitkan pemimpin tertentu Kerajaan Pusat.
“Inilah 'hadiah' dalam bentuk pembangunan untuk manfaat rakyat dan bukan untuk kepentingan diri sendiri.
“Sungguhpun beliau (Anwar) tidak dapat merasmikan SPA ini, beliau akan senantiasa dalam kenangan atas jasa dan baktinya kepada pengundi Permatang Pauh,” ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan pada Majlis Pelancaran Pembuka…

Pengisytiharan Majlis Bandaraya Pulau Pinang bersejarah!

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pengisytiharan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dilangsungkan dengan penuh adat istiadat di perkarangan Padang Kota Lama di sini, sekaligus menjadi satu lagi peristiwa bersejarah di negeri berkenaan, semalam.
Datuk Bandar MBPP, Dato' Patahiyah Ismail dibawa menyaksikan acara perbarisan penguatkuasa sebelum menyampaikan ucaptama di Dewan Bandaran dengan penuh istiadat.
Beliau turut dibawa menyempurnakan acara menanam pokok jenis Maingaya Melayana di sini, sebelum dilangsungkan acara jamuan tengah hari bersama-sama tetamu serta kakitangan pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan.
Patahiyah dalam ucapannya menyebut, pengisytiharan MBPP tersebut sekaligus akan menggandakan lagi usaha PBT berkenaan dalam mereputasi mutu pelanggan, khususnya kepada para pembayar cukai.
“Sudah tiba masanya untuk kita (warga Pulau Pinang) bersama-sama mengubah atau menerima anjakan paradigma di mana peraturan atau syarat yang tidak sesuai diubah,” ujarnya dalam majlis …