Skip to main content

Posts

Showing posts from April 15, 2015

Pajakan tiga pihak harap tingkat hasil TKPM – Exco Pertanian

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif berharap pajakan tiga pihak di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) dekat Juru, dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Bukit Tengah akan meningkatkan lagi hasil pertanian negeri untuk pemakanan.
“Memandangkan projek TKPM ini amat penting dalam usaha Kerajaan Negeri dalam meningkatkan hasil pengeluaran pertanian negeri untuk pemakanan, CMI telah berusaha untuk memenuhi kekosongan tapak di kawasan projek ini,” ujar Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya kepada wartawan di sini, pagi tadi.
Pada majlis tandatangan perjanjian pajakan itu, Kerajaan Negeri diwakili oleh Pengurus Besar Perbadanan Ketua Menteri Pulau Pinang (CMI), S. Bharathi dengan tiga pengusaha berkenaan, iaitu Pengarah Syarikat Gourmet One Food Services (M) Sdn. Bhd., Farizul Arif Abd. Mutalib, Boey Kang Nin (Pengarah Syarikat EKO Aquaculture Sdn. Bhd.) dan Boey Tze Nin…

Guan Eng gesa polis tangani isu bom tangan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BAGAN DALAM – Polis digesa meningkatkan lagi kawalan keselamatan awam di negeri, susulan jumpaan bom tangan di sebuah stesen minyak Jalan Kulim dekat Bukit Mertajam pada hari kejadian 13 April lepas.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata demikian berdasarkan maklum balas berwajib daripada Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi baru-baru ini.
“Pihak polis tidak mempunyai apa-apa petanda atau motif dan mereka akan menyiasat.
“Kita (Kerajaan Negeri) pun tak tahu bagaimana perkara seperti ini boleh berlaku di sebuah stesen minyak, tetapi, kemungkinan besar ia ada kaitan dengan kegiatan jenayah tertentu.
“Kita (Kerajaan Negeri) serahkan kepada pihak polis, tetapi, keadaan terkawal,” ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan kepada wartawan di sini baru-baru ini.
Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih turut melahirkan rasa syukur kerana tiada jiwa terkorban susulan kejadian tersebut.
Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah …