Skip to main content

Posts

Showing posts from April 16, 2015

MPSP, Seoul meterai perjanjian persefaham bersejarah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Dato' Maimunah Mohd. Sharif baru memeterai suatu perjanjian persefahaman (MOU) pada 9 April lepas dengan Datuk Bandaraya Seoul, Won-soon Park di Korea Selatan.
Munurut Maimunah, memorandum persefahaman itu antara lain menyertuh aspek polisi memulihara alam sekitar serta saling bertukar pengalaman dan teknologi berwajib di kedua-dua bandar.
"MPSP diberi pengiktirafan dalam beberapa perkara penting dalam kerjasama yang dipersetujui secara bersama mengenai pemuliharaan alam sekitar dan kita (MPSP) bersetuju untuk menandatangani MOU ini dengan Seoul demi mengeratkan lagi persaudaraan (antara kedua-dua bandar).
Tambah beliau, kebanyakan inti utama perjanjian persefahaman tersebut adalah menyentuh pada polis bekerjasama merealisasikan kehijauan serta mengukuhkan kerjasama yang strategik.
"Kedua-dua bandar sebenarnya mempunyai beberapa kelebihan dan persamaan, pertukaran pengalaman…

Pasang GPS pada lori demi cegah pembuangan 'sampah haram', syor Exco Alam Sekitar P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PERAI - Semua lori pembekal yang beroperasi sekitar Seberang Perai kemungkinan akan dipasang dengan sistem kedudukan sejagat (GPS) tidak lama lagi, demi menjejaki dalang aktiviti pembuangan sampah di ketiga-tiga daerah di sini.
Menurut Exco Kebajikan & Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh, cadangan itu perlu dipertimbang oleh MPSP terlebih dahulu, sebelum dirujuk pada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.
“Ini masih cadangan yang mesti diluluskan peringkat majlis (MPSP), sebelum dibawa masuk ke mesyuarat Exco Kerajaan Negeri (seterusnya) akan dikuatkuasakan.
“Semua syarikat yang terlibat dalam pengangkutan memungut sampah (serta) sisa-sia dari kilang, mereka mesti didaftar bersama MPSP...dan mereka mesti memasang GPS untuk tujuan pemantauan,” ujar Boon Poh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Puyu pada sidang media bersama-sama Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif.
Boon Poh berkata demikian selepas merasmikan Majli…

Masyur Jalan 'Chian Heng Kai' demi kenang jasa, kata Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUKIT TENGAH - Jalan Bayu Mutiara dekat Pekan Bukit Mertajam sepanjang 970 meter yang menghubung antara Jalan Song Ban Kheng dan persimpangan Jalan Bukit Tengah di sini kini dimasyurkan semula sebagai Jalan Chian Heng Kai.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, langkah pemasyuran tersebut sebagai mengenang jasa Heng Kai sebagai Ahli Parlimen Bukit Mertajam pada penggal tahun 1986 dan 1995.
“Saya berbangga kerana pengorbanan, sumbangan Datuk Chian Heng Kai kepada negara, khususnya bagi penduduk (Parlimen) Bukit Mertajam kini diiktiraf dan terpahat (sebagai salah satu nama jalan) di sini.
“Prinsip-prinsip kukuh serta semangat juang yang ditunjukkan oleh mendiang Datuk Chian adalah teladan,” jelas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan pada Majlis Pemasyuran Jalan Chian Heng Kai di sini baru-baru ini.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow, Lim Hock Seng (Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti), Chong Eng (Ex…

Isu Cina Tanjong Bungah pertikai azan kuat

RESPONS KONTROVERSI KRITIK AZAN YANG DIDAKWA GANGGU PRIVASI SEORANG NON-MUSLIM TANJUNG BUNGAH
AZAN
Ada beberapa nas, salah satunya seperti di bawah:
"Kaum muslimin, dahulu ketika datang ke Madinah berkumpul, lalu memperkirakan waktu solat, tanpa ada yang menyerunya. (Sehinggalah) pada suatu hari, mereka berbincang-bincang tentang hal itu. Sebahagian mereka berkata: gunakan saja loceng seperti loceng Nasrani. Dan, sebahagian (lain) menyatakan: gunakan saja terompet seperti terompet Yahudi. Maka, Umar berkata: Tidakkah kalian mengangkat seseorang untuk menyeru solat? Lalu, Rasulullah S.A.W bersabda: Wahai, Bilal. Bangun dan serulah untuk solat.”
[Rujuk hadith riwayat Al-Bukhari dalam Shahih-nya, kitab Al -Adzan, Bab Bad’u Al-Adzan, no. 604; hadith riwayat Muslim, kitab Al-Masajid, Bab Man Ahaqqu Bil Imamah, no. 674]
Umumnya, ulamak berselisih pendapat mengenai status hukum azan.
1. Iman Nawawi: azan dan iqamah untuk solat fardhu  lima waktu adalah berdasarkan syariat dan ijmak yang ti…