Skip to main content

Posts

Showing posts from April 20, 2015

Penang SME Centre mahu cipta produk 'buatan Pulau Pinang', kata Kelvin Kiew

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BAYAN LEPAS – Pembukaan operasi Penang SME Centre bernilai RM40 juta dekat Zon Perdagangan Bebas Bayan Lepas diharap mampu menarik lebih banyak penggerak industri kecil dan sederhana (IKS) ke sini kelak.
Pengerusi Majlis Pengurusan SME Centre, Kelvin Kiew berkata, Eclimo Sdn Bhd. (Eclimo)selaku yang syarikat pengeluar motosikal skuter berkuasa elektrik pertama 'Buatan Malaysia' merupakan antara IKS tempatan yang membuka makmal penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta kilang pemasangannya di sini.
“Kami (Penang SME Centre) mahu membantu IKS tempatan membangunkan potensi produk mereka sehingga menjadi pembekal peringkat dunia, yang bukan sahaja memiliki industri sendiri, bahkan jenama sendiri (bagi produk) mereka.
“Selain mewujudkan produk dengan lebal 'buatan Malaysia', Penang SME Centre ini diharap mampu melonjak pada melahirkan produk 'Buatan Pulau Pinang' bagi rantaian bekalan (produktiviti) Pulau Pinang,” jelas Kelvin Kiew dalam …

Al-Quran galak ummat depani saingan, kata Exco Agama Islam P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Majlis Pelancaran Sambutan Bulan-Bulan Al-Quran Kali Ke-6 Peringkat NegeriTahun 2015 pada pagi ini dirasmikan sendiri oleh Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tuan Yang Terutama (T.Y.T) Tun Dato' Seri Utama (Dr.) Abdul Rahman Abbas.
Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim dalam ucapannya menggalakkan umat Islam di negeri ini berani mendepani persaingan dengan membawa imej "Islam sebagaimana rahmat ke seluruh alam", sebagaimana dituntut dalam Al-Quran.
"Masyaraat hidup dalam hidup dalam suasana penuh persaingan, hanya mereka yang mempunyai ilmu serta kebijaksanaan sahaja yang mampu mengungguli persaingan.
"Situasi ini sudah tentu menyaksikan generasi al-Quran pada masa akan datang bakal menghempas-pulas mendepani persaingan yang lebih hebat, dengan menjadikan 'Islam Rahmatan Lil 'Alamin'," ujar Abdul Malik yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri…

39 mangsa bencana terima imput pertanian Exco

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA – 71.1 ekar kebun sayur-sayuran Kampung Taman Baru yang musnah dek hujan ribut di sini baru-baru ini dianggarkan kira-kira RM40,000
Justeru, Exco Pertanian & Industri, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin berkata, Kerajaan Negeri akan memberi sumbangan dalam bentuk insentif tunia dan dua kampit baja yang setiap satu seberat 100 kiligram kepada semua 39 mangsa bencana tersebut.
“Saya diberitahu, (sambaran) kilat (mengakibatkan) rumah pam itu rosak, kemudiannya penuh air (di kawasan kebun sayur) di sini.
“Kita (Kerajaan Negeri) harap, sumbangan ini dapat mengurangkan beban kurugian yang terpaksa ditanggung oleh 39 petani ini,” ujar Dr. Afif yang juga ADUN Seberang Jaya, sebelum menyempurnakan acara sumbangan berwajib pada Majlis Penyerahan Insentif Imput Pertanian Dan Bantuan Bencana Banjir di sini, semalam.
Sebelum itu, Pangarah Jabatan Pertanian Pulau Pinang, Ahmad Munir Yusoff memberitahu, direkodkan, seseorang petani boleh meng…

Cabutan bertuah MPSP tingkatkan kutipan cukai RM38.54 juta – Maimunah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Majlis Cabutan Bertuah Dan Penyampaian Hadiah Sempena Promosi Kutipan Cukai Pintu 2015 yang dianjurkan oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) berjaya memperoleh RM38.54 juta melalui 112,190 transaksi daripada para pelanggan berkenaan baru-baru ini.
Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif berkata, angka itu menyaksikan peningkatan sebanyak 90 peratus berbanding jumlah kutipan bagi promosi tahun sebelumnya, iaitu sebanyak RM20.28 juta.
“Memandangkan sambutan begitu menggalakkan daripada pembayar cukai, MPSP akan terus melaksanakan program promosi caburan bertuah untuk tahun akan datang sebagai penghargaan berterusan kepada pembayar-pembayar cukai taksiran yang menjelaskan cukai taksiran mereka lebih awal,” jelas Maimunah pada majlis tersebut yang dilansungkan di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda di sini.
Setiausaha MPSP, Sr. Rozali Mohamud dan para Ahli Majlis lain turut menyertai majlis tahunan tersebut.
Maimunah me…

MPSP cadang buka dua tapak baru, Pasar Malam Taman Desa Damai tutup

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PADANG LALANG – Pintasan lebuh raya yang baru siap dibina bagi menghubungkan Jalan Song Ban Kheng ke Bandar Perda dikenalpasti mengakibatkan lokasi Pasar Malam Taman Desa Damai berusia lebih 20 tahun tersebut kini jelas membahayakan orang awam dan kaum penjaja di sini.
Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Micheal Tan Cheong Heng bagaimanapun berkata, pihaknya merancang untuk membuka dua tapak pasar malam yang baru berdekatan jalan altenatif melintasi landasan Keretapi Tanah Melayu (KTM) di Kebun Sireh dan Taman Machang Bubok, demi memelihara kepentingan penjaja kecil berwajib.
“Selain ada berlaku satu kemalangan di tapak pasar malam ini pada Isnin lalu (hari kejadian), langkah MPSP (menutup operasi pasar malam) ini kerana mendapat suatu memorandum daripada penduduk tempatan bahawa lokasi ini bahaya untuk pengunjung.
“Kita (MPSP) tak paksa penjaja-penjaja kecil untuk pergi ke mana-mana tapak pasar malam, mereka bebas untuk pilih, (termasuk…

Projek tebatan banjir Machang Bubok RM14 juta siap awal tahun depan – Kon Yeow

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
MACHANG BUBOK – Kerajaan Negeri melalui Jabatan Pengairan dan Saliran (SPS) memajukan projek tebatan banjir yang menelan belanja kira-kira RM14 juta di sini dijangka siap pada awal tahun depan.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, projek pemajuan tersebut diharap dapat mengurangkan risiko banjir untuk penduduk serta pengguna jalan raya setempat, khususnya di Taman Usaha dekat Machang Bubok dan Permatang Tinggi dekat Bukit Mertajam.
"Projek ini dijadualkan siap pada suku pertama tahun depan.
“Kami berharap projek ini, yang telah pun bermula, akan meningkatkan aliran air dan mengurangkan banjir di kawasan yang terlibat," kata Kon Yeow yang juga ADUN Padang Kota kepada wartawan, semasa melawat tapak pemajuan di sini baru-baru ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubok, Lee Khai Loon, Mohammad Anuar Abdul Nasir (jurutera JPS) dan Sr. Rozali Mohamud (Setiausaha bagi Majlis Perbandaran Seberan…