Skip to main content

Posts

Showing posts from July 15, 2015

Khalid Samad sah sertai Rumah Terbuka Aidilfitri PasMa P.Pinang 24 Julai

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

KEPALA BATAS - Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad, antara ikon  #HarapanBaru yang mengesahkan kehadiran ke Rumah Terbuka Aidilfitri  PasMa Pulau Pinang pada Jumaat 24 Julai 2015 jam 8.00 malam.

Ikon utama Gerakan Harapan Baru (GHB) Tuan Haji Mohamad Sabu dan Penyelaras GHB  Pulau Pinang, Dato' Dr. Mujahid Yusof Rawa  serta Presiden PasMa Dato' Ir. Mujahid Yusof Rawa turut dijemput sebagai tetamu utama majlis  keraian  tersebut.

"Setakat ini, YB Khalid telahpun sah hadir, penganjur dalam proses mendapatkan pengesahan kehadiran para tetamu Gerakan Harapan Baru (GRB) yang lain," kata Pengerusi PasMa Pulau Pinang Tuan Haji Zolkifly Md Lazim di Kiosk Bertam, petang tadi.

Difahamkan, PasMa dijadualkan bermesyuarat  mengenai penganjuran majlis Rumah Terbuka Aidilfitri malam ini, sejurus selepas qiadi PasMa.

"Tempat dan persiapan lain akan diselaras malam ini," katanya.

Peniaga Uptown Perda sumbang 'duit raya baju raya' kepada murid terpilih lepasan PASTI

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

SEBERANG JAYA - Sejumlah murid terpilih lepasan Pusat Asuhan Tunas  Islam  (PASTI) di bawah Pemuda PAS Kawasan Batu Kawan hari ini diberi sumbangan "duit raya baju raya" oleh komuniti penjaga Uptown Perda Seberang Jaya.

Pemimpinnya, Nasoruddin Shah Mat berkata, majlis sumbangan yang turut dianjurkan di beberapa kawasan lain sekitar Parlimen Batu Kawan, Permatang Pauh dan Bukit Mertajam sepanjang bulan Ramadan ini adalah program ala-ala  tanggungjawab sosial korporat (CSR) kaum peniaga kecil berlesen Uptown Perda.

"Kalau kira  kuasa  membeli sepanjang bulan  Ramadan  ini, tidak sekuat tahun lepas.

"Tapi, orang  berniaga bagusnya duit ringgit tak putus di tangan walaupun tak banyak duit untuk buat majlis seperti ini.

"Kami, penjaja kecil pun percaya buat kebaikan akan di ganjaran keberkatan rezeki daripada Tuhan," jelas Nasoruddin Shah Mat di Warung Pak Ya dekat Kebun Sireh.

Penaung Komuniti Penjaja  Uptown Perda merangkap Pengerusi PasM…

Hukum musafir buka puasa Ramadan lalu jimak isterinya, tanya Saudara Baru MyIKUT

SYARAK membenarkan buka puasa di bulan Ramadan atas sebab musafir atau sakit sahaja.

Firman Allah SWT bermaksud:

"dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, Kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain." [Surah Al-Baqarah: 185]

Gambarannya, buka puasa atas sebab musafir adalah syar'ie.

Berbuka puasa selain daripada sebab musafir atau sakit adalah berdosa, sebagaimana Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sesiapa berbuka puasa sehari di bulan Ramadhan tanpa ada rukhsah (kelonggaran) yang diizinkan Allah untuknya, puasa sepanjang masa sekalipun tidak akan berupaya membayarnya sekalipun ia melakukannya.” [Riwayat Imam Abu Daud, at-Tirmizi dan Ibnu Majah]

Gambarannya, membatalkan puasa untuk melakukan jimak atau bersetubuh dengan isteri di luar maksud "musafir atau sakit" yang dibenarkan berbuka puasa secara syar'ie.

IKHTILAF ULAMAK:
Bagaimanapun wujud ikhtilaf ulamak mengenai kewajipan muslim (…