Skip to main content

Posts

Showing posts from July 31, 2015

Larian Sihat Basmi Arak Murah 11 Oktober sasar 8,000 peserta, umum pemimpin muda DAP P. David Marshel

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Larian Sihat Basmi Arak Murah pada 11 Oktober depan dari Padang Majlis Perbandaran Seberang Perai di sini mensasarkan 8,000 penyertaan, termasuk pelajar-pelajar sekolah.
Ahli Majlis MPSP, P. David Marshel memberitahu, acara tersebut dianjurkan oleh Gerakan Anti-Arak Murah Malaysia dengan kerjasama Kerajaan Negeri, MPSP.
“Setakat ini 18,000 tandatangan telah berjaya dikumpulkan, dan kita berharap program (seumpama) Larian Sihat Basmi Arak Murah ini boleh menyumbang ke arah sasaran 100,000 tandatangan bantah penjualan arak murah pada penghujung tahun ini,” jelas David bersama-sama seorang lagi Ahli Majlis, M. Satees kepada wartawan di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda di sini, semalam.
Katanya lagi, acara tersebut ke arah menjadikan Pulau Pinang sebagai negeri pertama yang mengubal undang-undang baru untuk mengawal arak murah.
Barcakap pada sidang media sama sebelum itu, Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif memberitahu, …

Bandar Satelit Baru di Pulau Pinang semacam Wilayah Pembangunan Malaysia di Johor, kata Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberitahu, nama 'Bandar Satelit Baru' yang dimaksudkan oleh Kerajaan Negeri adalah merangkumi lokasi segi tiga di antara kawasan Batu Kawan, Cangkat dan Bukit Minyak.
Justeru katanya, Bandar Satelit Baru yang akan dimajukan di negeri ini sepatutnya difahami seperti pembangunan Wilayah Pembangunan Malaysia di Johor, yang merangkumi lokasi segi tiga di antara Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di utara, Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di barat daya dan Pelabuhan Pasir Gudang (PPG) di tenggara.
“Nama Batu Kawan masih kekal, tetapi, oleh kerana ia merangkumi kawasan yang lebih besar, maka memerlukan nama yang lebih sesuai.
“Ia (Bandar Satelit Baru) merangkumi dua kawasan Parimen (iaitu) Nibong Tebal dan Batu Kawan, dan juga merangkumi dua kawasan Daerah (iaitu) SPT (Seberang Perai Tengah) dan SPS (Seberang Perai Selatan),” kata Guan Eng kepada wartawan di sini baru-baru ini.
Setiausaha Politik kepada…