Skip to main content

Posts

Showing posts from August 11, 2015

Kongsi tapak jaja di Pasar Awam Seri Rambai projek perintis MPSP, jelas Micheal Tan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PADANG LALANG - Polisi kongsi guna tapak jaja tidak berbumbung di Pasar Awam Seri Rambai adalah projek perintis Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).
Ahli Majlis MPSP, Micheal Tan Cheong Heng memberitahu, langkah moratorium atau pergantungan serta penangguhan kegiatan penguatkuasaan berwajib atas persetejuan bersama itu sebagai langkah pemutihan pada 'aktiviti penjajaan haram'.
“Konsep kongsi tapak jaja ini boleh dilakukan kerana pihak pelesenan mendapati ada penjaja berniaga sehari dalam seminggu, ada orang menjaja dua hari dalam seminggu dan sebagainya.
“Penjaja haram memang banyak di pasar-pasar awam, pendekatan (moratorium) ini perlu supaya mereka suatu hari nanti akan berjaya menjalankan aktiviti berniaga dengan lesen MPSP.
“Ini adalah projek perintis, jika berjaya di sini (Pasar Awam Sri Rambai), kita (MPSP) akan mempertimbang untuk diperluaskan konsep ini ke pasar-pasar awam yang lain,” jelas Micheal Tan kepada wartawan, selepas melawat pasa…

Tahniah MPSP dapat pengiktirafan The Malaysia Book of Records

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) diiktiraf oleh The Malaysia Book of Records sebagai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) pertama di tanah air ini yang berjaya mendapat lima pensijilan bagi sistem pengurusan berteraskan kualiti.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya merakamkan penghargaan kepada Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah atas kejayaan itu, sekaligus menjadi kebanggaan kepada Kerajaan Negeri.
“Tahniah kepada Dato' Maimunah kerana berjaya membawa MPSP hingga disenaraikan dalam (TheMalaysia Book of Records.
“Ini, membuktikan tindakan Kerajaan Negeri melantik Yang di-Pertua daripada kalangan kakitangan kerajaan yang mampu membuat kerja sebagai Yang di-Pertua bagi MPSP dan MBPP (Majlis Bandaraya Pulau Pinang) walaupun seorang wanita, adalah di landasan yang betul,” ujar Guan Eng pada Majlis Penyerahan Sijil The Malaysian Book of Records di Hotel Ixora di sini baru-baru ini.
Difahamkan, MPSP berjaya mendapat sij…