Skip to main content

Posts

Showing posts from December 9, 2015

"Kontrak Komuniti" lebih murah, kata YDP MPSP

PERMATANG PAUH – Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) hanya RM5,453 sahaja dibelanjakan tiap-tiap bulan selepas kontrak komuniti kepada Persatuan Penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Ampangan diluluskan di sini baru-baru ini.
Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif berkata, tender komuniti itu lebih murah berbanding RM30,000 yang terpaksa dibayar kepada satu pihak kontraktor yang dipilih secara tender terbuka sebelum ini.
"Sebagai inisiatif bagi mengurangkan perbelanjaan kos pembersihan dan kerja-kerja penyelenggaraan di Pangsa PPR Ampangan, kita (MPSP) menanggung sebanyak RM30,000 sebulan bagi kos penyelenggaraan dan pengurusan demi memberi keselesaan dan kemudahan kepada penyewa," kata Maimunah kepada wartawan di sini baru-baru ini.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Kontrak Komuniti Program Pembersihan, Penubuhan Pejabat Persatuan Penduduk di Dewan Orang Ramai PPR Ampangan.
Hadir sama, Ketua Pengawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Wanita P…

Tuntutan ganti rugi sembilan penduduk berjaya selepas campurtangan dua wakil rakyat DAP P.Pinang

PADANG LALANG - Sembilan penghuni rumah di Lorong Binjai 7 dekat Taman Sri Rambai di sini akhirnya berjaya mendapat tuntutan ganti rugi masing-masing daripada pihak berwajib, selepas campurtangan oleh Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong.
Steven Sim memberitahu, mereka mendapat pampasan berwajib daripada Tenaga Nasional Berhad (TNB) disebabkan suatu kejadian voltan elektrik berlebihan berlaku di sini, 20 Mei lalu.
Jelasnya, kabel neutral di sini terputus akibat dilanggar oleh lori, sehingga mengakibatkan kerosakan pada peralatan elektrik mereka yang terbabit.
“Setelah aduan dibuat kepada TNB, mereka pada mulanya memberitahu tidak akan bertanggungjawab kerana ia adalah di luar bidang kuasa mereka dan disebabkan kemalangan oleh pihak luar.
“Namun setelah isu ini dibangkitkan di dalam Mesyuarat Tindakan Kerja Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), mengutuskan surat kepada TNB dan berjumpa dengan pengurus kawasan serta pengurus besar, akhirnya tuntutan pampasan berjaya diseles…

Van kaunter bergerak MBPP diharap mudahan pelanggan

GEORGE TOWN – Van kaunter bergerak Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) yang mula beroperasi mengikut jadual sejak 1 Disember lalu di beberapa lokasi pasar serta tapak jaja terpulih diharap memudahkan pelanggan membayar bil berwajib serta melangsaikan tunggakan.
Ahli Majlisnya, Joseph Ng Soon berkata, kaunter tersebut menerima semua jenis bil MBPP (kecuali Bil Tempahan), bil Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), bil Sewa Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC), bil Caj Servis PDC Urus Setia serta Bil Cukai Taksiran Majlis Perbadaran Seberang Perai (MPSP).
“Kaunter bergerak ini seumpama satu pusat sehenti," jelas Ng Soon yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pengurusan Kewangan MBPP pada sidan media di Padang Kota Lama di sini baru-baru ini.
Beberapa Ahli-ahli Majlis serta Ketua-ketua Jabatan MBPP turut sertai sidang media itu.
Ng Soon bagaimanapun memberitahu, Majlis Mesyuarat Biasa (MBM) sebelum ini memutuskan van kaunter bergerak tersebut tidak menerima pembayaran bil…

Restoran dalam kapal mewah Costa Victoria dapat Sijil Halal

GEORGE TOWN – Restoran Pizzeria La Tavernetter di atas sebuah kapal berkonsepkan Itali yang dikenali sebagai Costa Victoria turut mendapat pensijilan Halal Malaysia baru-baru ini.
Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim memberitahu, sebelum ini kapal mewah Star Cruises turut menerima pensijilan Halal Malaysia pada tahun 2013.
Justeru katanya, pensijilan tersebut menyumbang pada perkembangan industri pelancongan, khususnya dalam sektor pelayaran.
“Usaha ini selari dengan hasrat Kerajaan Negeri yang mahu menjadikan Pulau Pinang sebagai sebuah destinasi percutian mesra muslim dan sebuah pusat halal global.
“Permintaan terhadap pensijilan halal dalam sektor makanan telahpun meningkat dengan ketara bukan sahaja melibatkan restoran-restoran makanan di daratan, sebaliknya juga di atas kapal persiaran.
“Malah, ia mampu menarik lebih ramai penumpang muslim tempatan dan antarabangsa di dalam sektor pelayaran,” ujar Abdul Mal…