Skip to main content

Posts

Showing posts from January 11, 2016

Pelan Induk Pengangkutan 'bukan sesuatu yang baharu' di Pulau Pinang, respons Ketua Pembangkang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pelan Induk Pengangkutan (TMP) yang dikemukakan oleh Kerajaan Negeri hari ini demi menangani masalah kesesakan trafik sehingga tahun 2050 bukanlah sesuatu yang baharu, kata Datuk Jahara Hamid.
Menurut Ketua Pembangkang Pulau Pinang itu, Kerajaan Negeri era Barisan Nasional dahulupun pernah mengemukakan pelan seumpama itu.
"Pelan Induk Pengangkutan telah dilakukan semasa era BN lagi...ini bukanlah sesuatu yang baharu kerana Pulau Pinang berdepan dengan masalah pengangkutan semenjak 10 tahun lalu lagi.
"Kita (pembangkang Pulau Pinang) akan meneliti dengan lebih lanjut tentang cadangan projek ini dan kita akan memberi penerangan kepada pemimpin-pemimpin tempatan kita di kawasan yang terlibat (dengan TMP).
"Apapun kita (pembangkang) nak pastikan Pulau Pinang akan terus maju, dan rakyat tidak akan mendapat impak yang negatif daripada pembangunan ini," kata Jahara kepada wartawan di sini, petang tadi.
Tiga Ahli Dewan Undangan Negeri…

Lima tahun MPSP, ThinkCity akan remajakan Pekan Lama Butterworth – Maimunah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUTTERWORTH - Pekan Lama Butterworth yang mempunyai nilai warisan tersendiri merupakan antara empat lokasi yang akan diremajakan oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dalam tempoh lima tahun akan datang.
Menurut Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif, rancangan pembangunan di bawah Program Butterworth Baharu itu akan direalisasikan bersama-sama Think City Sdn. Bhd. (ThinkCity).
"Sepertimana dibuat di peringkat (bandar raya) George Town, Think City juga memberikan geran untuk kerja-kerja pemuliharaan semula beberapa kawasan Butterworth.
"Empat program yang akan kita fokus (untuk kerja-kerja pemuliharaan) iaitu Pekan Lama, Penang Sentral, Butterworth Waterfront dan Sungai Perai," jelas Maimunah di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda baru-baru ini.

MOU yang ditandatangani oleh Maimunah dan Pengarah Eksekutif ThinkCity, Hamdan Abdul Majeed itu turut disaksikan oleh Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng.
Turut serta, T…

Ahmad Maslan berbohong lagi, GST turunkan harga barang

GEORGE TOWN - Datuk Ahmad Maslan berdalih lagi, Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST) akan menurunkan harga barang, yang nyata membebankan semua pihak.
Menurut Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu, perkara itu akan berlaku sekiranya semua peniaga beretika.
"Saya pernah menyebut GST boleh menurunkan harga barang dengan syarat peniaga hendaklah beretika, itu syaratnya.
"Peniaga hendaklah mengikut apa yang telah digariskan, iaitu buang yang dulu 10 peratus (SST) dan baru masuk GST 6 peratus.
"Tetapi, kalau perniaga tidak buat begitu dan mereka tidak beretika,  maka, harga barang tidak dapat diturunkan," jelas Ahmad Maslan yang juga Ketua Penerangan Umno Malaysia.
Bagaimanapun, beliau tidak pula menjelaskan mengenai kesan berantai yang ditanggung oleh peniaga dan pengguna, susulan kejatuhan nilai Ringgit pada kadar 4.43 berbanding sedolar AS.

Shahrir Samad berdalih, TPPA sebenarnya simbol tanah air 'dijajah', kata PasMa

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 

GEORGE TOWN - Selepas beberapa projek pembangunan bandar Malaysia 'terlepas' kepada syarikat asing dari China demi membiayai hutang luar kawal RM42 bilion 1MDB, Kerajaan Pusat sekali lagi dalam menyertai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).
Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) Tan Sri Shahrir Abdul Samad berdalih tanah air tidak mungkin akan 'dijajah' Amerika Syarikat sekiranya bersetuju memeterai perjanjian itu bersama-sama 10 negara anggota lain.
“Banyak momokan bahawa AS akan menjajah kita kononnya terdapat kekangan pada negara dan Parlimen serta kuasa Yang di-Pertuan Agong juga dikatakan akan tersekat.
“Tetapi mengikut perkiraan kita, tidak mungkin AS akan menjajah 11 negara anggota TPPA kerana semua negara berkenaan adalah negara yang merdeka, bebas dan berdaulat. Takkan ini bermakna Brunei juga akan dijajah,” katanya, dilaporkan Utusan Onlinehari ini.

Pengerusi Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) Pulau …