Skip to main content

Posts

Showing posts from February 29, 2016

Lebar Jalan Masjid Negeri, 88 peratus pindah tanam pokok hidup, respons MBPP

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pelebaran Jalan Masjid Negeri di antara Bulatan Udini dan Jalan Delima terpaksa dilakukan untuk mengangani kesesakan trafik yang teruk belakangan ini hingga pada masa hadapan.
Justeru, Timbalan Pengarah Kejuruteraan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP), Ir. P. A. Rajendran memberitahu, pokok-pokok di kiri dan kanan jalan terbabit terpaksa dipotong dan akan dipindah tanam untuk kerja-kerja pelebaran jalan tersebut.
"Pada hujung minggu dan musim cuti sekolah, (keadaan trafik sesak) Jalan Masjid Negeri mengakibatkan kesesakan trafik di Jalan Air Itam, (trafik) Lorong Batu Lanchang pun sesak, Jalan Scotland pun sesak, semua jalan jadi sekak.
"Inilah sebabnya, pelebaran di Jalan Masjid Negeri terpaksa dilakukan dan ini (proses memindah tanam pokok) adalah jalan terakhir," jelas beliau kepada pemberita di sini pada pagi tadi.
Ketika ini, katanya, aliran trafik di Jalan Masjid Negeri direkodkan pada tahap maksimum dan kerja-kerja penarafan di …

Selepas dialog antara agama, Mufti P.Pinang syor perbaiki undang-undang syariah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Sebahagian undang-undang syariah mengenai hak penjagaan anak serta perkahwinan sivil yang membabitkan tuntutan waris bukan Islam di negara ini perlu diperbaiki.

Mufti Pulau Pinang, Sohibus Samahah Dato' Dr. Wan Salim Wan Mohd. Noor berkata demikian selepas saling berdialog kira-kira dua jam dengan Bishop Pulau Pinang, Sebantian Francis serta para pemimpin kedua-dua agama baru-baru ini.

"Apabila tidak ditemui ketentuan (hukum syarak) ini di dalam al-Quran dan Hadith, kita pertimbangkan dari segi kepentingan awam.

"Kalau benda itu memberi kepentingan awam, maka agama kita (Islam) merestui, tetapi tidak boleh memudaratkan dan menyusahkan," jelas Wan Mohd. Salim di Pejabat Mufti Pulau Pinang dekat Komtar di sini, 29 Februari lalu.

Beliau turut mengulas mengenai Mahkamah Persekutuan baru-baru ini memutuskan bahawa Mahkamah Sivil adalah forum yang sesuai untuk memutuskan mengenai pembubaran perkahwinan serta hak penjagaan kanak-kanak…