Skip to main content

Posts

Showing posts from June 1, 2016

Respons pada fitnah Pemuda PAS kononnya Guan Eng jual tanah rizab Melayu P.Pinang

Ada netizen meminta saya ulas mengenai cakap-cakap pemuda PAS Kawasan Bagan bernama Hafiz Alias yang mendakwa Orang Melayu P.Pinang nak duduk mana tanah tak ada.


Respons saya begini:
Paling bodoh apabila menganggap di Pulau Pinang ada tanah rizab Melayu. Undang-Undang Tanah Rizab Melayu (kini dikenali sebagai ERM) diwujudkan di Kelantan pada tahun 1930, diikuti Kedah (1931), Perlis (1935), Johor (1936) dan Terengganu  (1941). Sejak zaman British lagi, tiada ERM di Pulau Pinang, Singapura dan Melaka. Macam mana Ketua Menteri Pulau Pinang Sdr. Lim Guan Eng boleh menjual tanah rizab Melayu, jika Enakmen Rizab Melayu sendiri tiada di negeri ini?


Tanah milik Melayu di P.Pinang tinggal 23.53 peratus, dedah Ahli Akademik

Zainulfaqar Yaacob
12 Disember 2014

BATU MAUNG - Pemajuan projek jambatan kedua Pulau Pinang yang dimahsyurkan sebagai Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah oleh Kerajaan Pusat sedikit banyaknya turut mengjejaskan rekod pemilikan tanah milik oleh Melayu di negeri ini, kata A…

Hock Seng anggap serius fitnah Pemuda Gerakan ke atas Guan Eng, projek terowong bawah dasar laut

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Penjelasan Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng sebelum ini bahawa tiada satu sen pun fi Kajian Kebolehlaksanaan dibayar oleh Kerajaan Negeri bagi Projek Terowong Link Ketiga Bawah Dasar Laut, adalah benar.
Justeru, Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti, Lim Hock Seng berkata Kerajaan Negeri memandang serius pada kenyataan Pemangku Ketua Pemuda Gerakan Pulau Pinang, Jason Loo Jieh Sheng yang menuduh Guan Eng berbohong dalam isu berbangkit.
"Beliau kata Ketua Menteri bohong, ini suatu dakwaan yang serius.
"Kerajaan Negeri bersedia untuk mengambil tindakan ke atas pihak yang terus membuat fitnah selepas penjelasan terakhir tentang faktar benar ini," tegas Hock Seng kepada pemberita di sini, petang tadi.
Tegasnya, sepatutnya pemimpin pembangkang tidak menyebarkan fitnah berbangkit tersebut, memandangkan Kerajaan Negeri pada 9 Mei, 12 Mei dan 25 Mei telahpun mendedahkan faktar sebenar projek ini.
Hock Seng yang juga Ahli Dewan Un…