Skip to main content

Posts

Showing posts from August 26, 2017

Syor bina semula pasar borong Lebuh Cecil, parkir bertingkat akan dipertimbangkan - Kon Yeow

CHOW Kon Yeow dalam sidang media di perkarangan Pasar Lebih Cecil, sebelum memulakan acara jelajah Sedia Mendengar Ke KADUN Pengkalan Kota di sini pada 25 Ogos lalu.

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
PENGKALAN KOTA - Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diarah meneliti serta mempertimbang syor komuniti setempat untuk membina semula Pasar Borong Ikan Lebuh Cecil bersama dengan parkir bertingkat di perkarangan Pasar MBPP Lebuh Cecil di sini.
Exco Kerajaan Tempatan Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata demikian ketika mengetuai program jelajah Sedia Mendengar ke sekitar Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Pengkalan Kota 25 Ogos lalu.
(Dari kiri) CHOW Kon Yeow, Lau Keng Ee dan Ng Wei Aik di perkarangan parkir Pasar Borong Ikan Lebih Cecil di sini baru-baru ini.
"Tujuan utama (jelajah Sedia Mendengar) adalah untuk melawat kawasan-kawaaan yang memerlukan perhatian daripada pihak berkuasa.
"Di sini sahaja lah tapak parkir kereta, yang sememangnya tidak cukup.
"Sam…

Projek Forest City babit pemaju swasta dari China, respons kepada economis anti ECRL

PENULIS merakamkan gambar peribadi sementara menunggu sidang media di Pejabat Ketua Menteri dekat Komtar bermula, 22 Ogos lalu.
Oleh: Zainulfaqar Yaacob #DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial 
Wacana Ekonomi | Andaikan Zainulfaqar Construction Ltd. Berhad dari Pulau Pinang, Malaysia terlibat dalam membina jajaran landasan keretapi elektrik di Jakarta.
Ia adalah syarikat swasta milik Zainulfaqar Yaacob sahaja, bukannya syarikat berkaitan Kerajaan Negeri Pakatan Harapan Pulau Pinang status syarikat berkaitan kerajaan (GLC) persekutuan Malaysia.
PDC atau Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang adalah contoh GLC yang 100 peratus dipunyai oleh Kerajaan Negeri.
DanaInfra Nasional Berhad atau Khazanah Nasional Berhad adalah contoh GLC Persekutuan yang 100 dipunyai oleh Kerajaan Persekutuan kerana ditubuhkan oleh Kementerian Kewangan sendiri. 
Jika projek jajaran keretapi elektrik di Jakarta, Indonesia ini dibina oleh Dana Infra Nasional atau Khazanah Negara, baru lah boleh dikatakan bahawa projek inf…

Mengapa gambar profil Faqar memegang rokok di Facebook tidak dikecam?

PENULiS tak merokok, tetapi acah-acah pegang rokok sahaja. 

Oleh: Zainulfaqar Yaacob
#DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial 
Wacana Sosial | Sejak 15 Ogos lepas, Faqar sekali lagi sengaja memuat naik foto sepuntong rokok di tangan sebagai pix profile Facebook.
Ada lah seorang Ahli Majlis PBT komen di laman sosial, "bukankah rokok itu haram?
Barangkali beliau nak menasihat Faqar supaya belajar berhenti merokok, bukan sebab yang lain.
Dan, dalam balasan komen Faqar, "saya tidak pernah hisap rokok kerana rokok itu haram."
Beberapa avatar lain di Facebook serta kenalan lelaki baharu lain yang tersua dengan Faqar di Komtar pun ada yang bertanya, "hang merokok ka?"
Ada juga kenalan lelaki mempelawa rokok mereka, jika berkongsi makan di warung bawah Komtar.
Setakat hari ini, tak ada lagi memaki Faqar kerana gambar profil itu. Bayangkan...
GAMBAR di facebook penulis.


Niat
Faqar menaikkan gambar memegang rokok itu bersebab, bukan saja-saja.
Faqar yakin semua kita percaya r…