Skip to main content

Posts

Showing posts from December 18, 2017

ECRL: Tun Daim nak temberang siapa sebenarnya?

TUN Daim Zainuddin.

“Berapa banyak pelaburan dia (China) bawa masuk? Macam Forest City? Adakah ECRL itu bawa duit.

“Kalau bayar duit itu makna pelaburan? Kalau awak pelabur, awak (akan) kata apa? Tak, itu pinjaman,” tanya belas Menteri Kewangan Malaysia dalam laporan berita The Malaysian Insight 17 Disember 2017.

Bekas Menteri Kewangan Malaysia Tun Daim Zainuddin tak payah bertanya “di mana Forest City?”
Generalisasi projek ECRL babit Kerajaan China dengan syarikat swasta dari China adalah propaganda lama, yang jelas bertentangan dengan #ManifestoMerah rakyat.
Baca Projek Forest City babit pemaju swasta dari China, respons kepada economis anti ECRL.
Setuju?

Pas jangan galak sangat apabila ‘berkocak’ isu ECRL...

PENULIS minum nescafe di McD berhampiran Universiti Malaysia Kelantan (UMK) baru-baru ini.

PENYOKONG Pan Malaysian Islamic Party tak payah galak hantar mesej peribadi ke Facebook saya apabila saya menulis hal ekonomi yang sedikit kontradiksi daripada logik kepartian Oposisi.
Jangan lupa pemimpin kamu pun dulu galak sakan mengharamkan arak secara total dengan tidak berlandaskan faham fiqh. 
Baca tulisan fiqh saya, Brunei larang arak secara total, Malaysia?
Apabila jadi Kerajaan Negeri Selangor pasca 2008, jenuh berdalih sebab ada kilang arak terbesar di negeri terkaya itu.
Sekarang, lawan lah pinjaman pelaburan melalui China Exim Bank ke projek ECRL. 
Esok lusa, jenuh nak cari dalih apabila Kerajaan Pulau Pinang nak buat pinjaman daripada bank pembangunan sama dari China, untuk projek Pelan Induk Pengangkutan (TMP) RM47 bilion.
Malaysia perlukan pemimpin pembangkang yang celik ekonomi, bijak birokrasi kewangan serta ada polisi yang menguntungkan rakyat terbanyak berbanding segelintir puak kro…

Pelaburan terkumpul sehingga Sept. 2017 ke P.Pinang di kedudukan kedua tertinggi negara - Guan Eng

LIM Guan Eng.


Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - RM9.91 bilion pelaburan terkumpul Pulau Pinang dalam tempoh bulan Januari hingga September tahun ini di kedudukan nombor dua paling tinggi, di belakang Sarawak yang berjumlah RM10.52 bilion.
Memetik laporan statistik terbaru Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, angka RM9.91 bilion itu adalah lebih sekali ganda berbanding RM4.3 bilion peleburan terkumpul yang direkodkan sepanjang tempuh 12 bulan pada tahun 2016.
"Terima kasih kepada MIDA atas usaha yang mereka lakukan dan juga kepada rakyat Pulau Pinang yang turut sama-sama menyumbang ke arah (perkembangan) pelaburan tahun ini.
"(Dan) selain modal insan yang bermahiran tinggi, penyediaan infrastruktur yang efisien dan tadbir urus yang baik turut menjadi penyumbang terhadap percambahan pelaburan di negeri ini," jelasnya yang juga Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) kebangsaan di Komtar pada tengah hari ta…

Tun Daim temberang kononnya pelaburan ECRL ‘pinjaman bahaya’?

TENGAH hari ini, saya terpanggil nak respons artikel berita Daim: Is ECRL project an investment or a loan?
Pinjaman pelaburan adalah pelaburan dan bukan pinjaman berbahaya seperti yang cuba didakyah oleh bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin.
Selepas siap ECRL ini, nilai kasar (net worth) bagi aset pengangkutan itu tentulah akan lebih tinggi berbanding angka pinjaman pelaburan asal.
Semacam pinjam RM100,000 beli rumah, selepas 10 tahun (walaupun belum habis bayar sewa rumah) net worth mungkin RM200,00. 
Pinjaman yang bahaya adalah pinjaman untuk membayar hutang. 
Contoh, Malaysia yang begitu banyak bergantung pada barang import, dalam keadaan mata wang rendah, tidak dapat tidak terpaksalah menggunakan Reserve BNM dalam mata wang asing (USD).
Jika tidak boleh menggunakan Reserve Bank untuk memenuhi permintaan keselamatan makanan  negara umpamanya, Kerajaan terpaksalah pinjam daripada IMF, dan birokrasi kewangan sebegini lebih jelas jika dilihat pada Balance of Payment.
Sebelum ini pun per…